Croatia

LIJEK ZA HEPATITIS C MOGAO BI POMOĆI I KOD KORONAVIRUSA Znanstvenici htjeli doznati je li siguran za pacijente pa usput otkrili i da je učinkovit

Lijek danoprevir, koji se inače koristi za liječenje hepatitisa C (zarazna upalna bolest jetre), siguran je za primjenu i kod bolesnika s koronavirusom.

Dapače, mogao bi im pomoći u oporavku, pokazala je kineska studija. Tijekom epidemije u Kini danoprevir je dobilo 11 osoba s “umjerenom” infekcijom Covida-19, i to u kombinaciji s lijekom ritonavir, koji se koristi u liječenju infekcije HIV-om.

Znanstvenici su zaključili da je kombinacija lijekova sigurna, da nije bilo ozbiljnih nuspojava, što je povećalo njegove izglede kao “obećavajuće terapijske mogućnosti”, rekli su. Istraživači iz kineske biotehnološke kompanije i bolnice u Jiangxi objavili su rezultate nakon što je kombinacija tih dvaju lijekova korištena u liječenju 11 pacijenata između četiri i 12 dana.

Svi su se oporavili i trebalo im je oko dva dana da im rezultati testa budu negativni. Najbrži negativni test uslijedio je samo dan nakon što je započeto liječenje, a posljednji osam dana od završetka liječenja. Pacijenti su otpušteni iz bolnice nakon što im se tjelesna temperatura vratila na normalu, disanje im se popravilo, pluća su izgledala zdravije na skeniranju i na kraju su dvaput testirani, a test je bio negativan. Studijom se nije ispitivalo koliko lijek dobro funkcionira, nego samo je li siguran, a onda se pokazalo da je, prema svemu sudeći, i učinkovit.

Istina, profesor Stephan Evans iz Londonske škole za higijenu i tropsku medicinu rekao je da to ipak nije randomizirana studija, ali ne dovodi u pitanje da bi lijek mogao pomoći oboljelima od Covida-19. No, dr. Jinzi Wu, izvršni direktor tvrtke Ascletis Pharmaceutical koja proizvodi taj lijek, tvrdi:

“Naše otkriće govori da prenamjena danoprevira za liječenje Covida-19 može biti obećavajuća terapijska opcija. Inače, valja podsjetiti da to nije jedini ‘stari’ lijek kojim se pokušava riješiti koronavirus. Među ostalim, testiraju se i lijekovi poput japanskog lijeka za gripu favipiravira, zatim remdesivir za liječenje ebole te kombinacija triju lijekova protiv infekcije HIV-om.

Football news:

Sky Sports will pay the Premier League clubs all the money for broadcasts in this and next seasons. The deduction of 170 million pounds was moved to the season-21/22
Havertz does not want to move to Bayern this summer. He chooses between Real Madrid, Liverpool, Manchester City, Manchester United and Chelsea
Atalanta bought Pashalic from Chelsea for 15 million euros (Nikolo Skira)
Russia, Germany and Portugal qualify for the Champions League (Bild)
Barcelona will not buy Neymar for 175 million euros and will focus on the transfer of Lautaro
🔙 Spanish football will return for the second half of Rayo Albacete. The first one was played six months ago, when the match was stopped because of zozuli's insults
Ulreich doesn't want to be Bayern's third goalie. He can move to Schalke