Croatia
An article was changed on the original website

Majka troje djece zbog krpelja ostala paraliziranog lica i oka

Kad ju je u vrat ugrizao krpelj, Rachel Foulkes-Davies (43) se nije previše na to obazirala. Rachel je u lipnju 2015. sjedila u svojem vrtu i primijetila je crveni ugriz na vratu. Oteklina se s vremenom povećavala, a onda i pobijelila, a na kraju je bila veličine novčića. Tri dana kasnije utrnula joj je usnica, a dan poslije toga počela je gubiti osjet na jednoj strani lica, piše britanski Sun. 

U bolnicu je otišla nakon što više nije mogla do kraja zatvoriti oko. Dali su joj lijekove za Bellovu paralizu (iznenadna slabost u facijalnim mišićima koja uzrokuje paralizu), stavili povez na oko i poslali je doma.

Umjesto da joj je bude bolje, Rachel je svaki dan imala sve više problema s paralizom u licu. Tijekom idućih sedam mjeseci paraliza se sve više širila i naposljetku je izgubila dar govora. 

Majci troje djece tada su dijagnosticirali Lajmsku bolest - infektivnu bolest uzrokovanu bakterijom Borrelia burgdorferi koju prenose zaraženi krpelji, a može dovesti do kroničnog, multisistemskog oboljenja koje može zahvatiti sve organe u tijelu. 

- Zbog ovog se sad bojim izaći u svoj vrt - izjavila je Rachel, voditeljica vrtića iz Denbighshirea u Sjevernom Walesu.

- Facijalna paraliza je počela par dana nakon ugriza krpelja, a prvo se manifestirala na ustima. Moja djeca nisu shvaćala ozbiljnost situacije i pokušavali su me nagovoriti da izgovaram neke riječi koje su s umrtvljenom usnicom zvučale smiješno. A onda, kroz idućih sedam mjeseci moj govor je svaki dan bio sve gori i gori - prisjeća se Rachel

- Dvije godine nisam mogla pričati. Živjela sam na juhama i varivima, koje sam jela na slamku - objašnjava Rachel.

- Do idućeg Božića, šest mjeseci kasnije, nisam mogla normalno zatvoriti oko. Živjela sam sa sunčanim naočalama. Kapljice za oči su postale dio moje svakodnevice, pa čak i sad ih često koristim - napomenula je Rachel.

Father With Daughter Relaxing On Rug In Garden Together TOP TRIKOVI Krpelji neće ući u dvorište ako rubove ograničite kamenjem

Iako se polako oporavlja, još joj je teško pomiriti se sa svim što joj se dogodilo zbog ugriza krpelja. 

- Stalno sam umorna. Nemam energije ni za obaviti najjednostavnije zadatke po kući. Još mi se paralizira lice kad sam umorna - izjavila je. 

- To je kao da imate najgori mamurluk, a sve što želite je leći i spavati - zaključuje. 

1. Izbjegavajte područja nastanjena krpeljima; u takvim područjima uvijek hodajte obilježenim stazama (izbjegavati provlačenje i puzanje kroz grmlje, ostavljanje odjeće na grmlju/travi i ležanje na tlu). 

2. Primijenite repelente (sredstva za odbijanje krpelja) – nanesite ih na gole i izloženije dijelove tijela. Repelenti djeluju nekoliko sati, ovisno o znojenju kože, pa nanošenje treba ponavljati. Možete ih nanijeti i na odjeću.

3. Ni u kom slučaju krpelje na koži ne smijete 'gušiti' premazivanjem alkoholom, uljem ili masti, ili 'paliti' šibicom, jer time izazivamo naglu smrt krpelja, pri čemu on isprazni sadržaj svoje trbušne šupljine u čovjeka i tako vrlo lako prenese zarazu ako je zaražen.

4. Pregledavajte otvorene dijelove tijela i odjeću svakih dva do tri sata. 

5. Upoznajte se sa simptomima koji ukazuju na moguću zarazu.   

ZA PSE I MAČKE Proučili smo sredstva protiv buha i krpelja, koje je najbolje?

U Hrvatskoj se pojavljuje srednjoeuropski tip krpeljnog meningoencefalitisa, kod kojeg inkubacija bolesti u prosjeku traje 7 do 14 dana (odnosno može trajati 2 do 28 dana).

Prva faza bolesti javlja se u dvije trećine zaraženih osoba. To je faza tijekom koje se virus umnaža lokalno u kožnim stanicama, potom odlazi u regionalne limfne čvorove te putem limfnih puteva u krvotok i traje od jednog do osam dana. 

Manifestira se simptomima nalik gripi: umor, visoka temperatura, glavobolja, opća klonulost, mučnina, povraćanje, bolovi u mišićima. Ti simptomi mogu trajati od jednog do dvadeset dana.

Thinkstock | Autor: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kod manjeg broja bolesnika zaraza napreduje u sekundarnu fazu, koja nastupa naglo, s jako visokom temperaturom i znacima zahvaćenosti središnjeg živčanog sustava, odnosno upalom moždanih ovojnica (meningitis). Simptomi su: jaka glavobolja, mučnina, povraćanje, kočenje vrata, fotofobija.

Rjeđe, bolest progredira do upale mozga (encefalitisa) koji se manifestira pospanošću, vrtoglavicom, drhtavicom, poremećajem svijesti, nesvjesnim trzanjem očnih jabučica, poremećajem govora, oštećenjem moždanih živaca, itd. Liječenje je simptomatsko i provodi se u bolnici. 

Iako uvijek treba biti na oprezu, čak i u područjima koja se smatraju prirodnim žarištima bolesti koje prenose krpelji, samo mali broj krpelja je stvarno zaražen, pa je statistička šansa zaraze pri ubodu samo jednog krpelja vrlo mala. 

Foto: Dreamstime

No cijepljenje je najbolje započeti tijekom zimskih mjeseci, kako bi se osigurala zaštita prije sezone krpelja, a provodi se u tri doze, iako kod većine osoba već nakon druge postoji  zadovoljavajuća zaštita. Cijepljenje se provodi u Službi za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo, a detaljne informacije dostupne su pozivom na broj telefona 01/ 46 83 004. 

Football news:

Blanc about Rabiot: Juventus must be patient because they have a huge talent in their hands
Union wants to test 22 thousand spectators for coronavirus before a match, so that the club's games will be sold out
Nani: Cristiano could never accept defeat. After living with him, I also became allergic to them
Norwich in the 5th time relegated to the championship – the most of all clubs in the Premier League
Antonio made a poker game with Norwich. He is the first West ham player in 39 years with 4 goals in a League match
19 - year-old Liverpool midfielder Jones will start for the first time in a Premier League match
Ziyech came to Chelsea