Croatia

MARIĆ ‘Ako se situacija s koronavirusom nastavi, Vlada mora imati Plan B’

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić za Novu TV je pojasnio zašto se nisu provele reforme, koje su opasnosti pred hrvatskim gospodarstvom te kako će na njega utjecati epidemija koronavirusa.

Ministar je naglasio kako se koronavirus nije mogao predvidjeti, ali da su predviđena sredstva u proračunu.

“Do sada smo na tih 12,5 milijardi godišnje plaćali 825 milijuna. Ono što je važno reći za te kamate je da su tu i kreditni rejting, smanjivanje premije rizika, govorili smo kako će to građani osjetiti. U jednom trenutku, 2015. godine kad smo došli do vrhunca, mi smo od ukupnog onoga što stvorimo u Republici Hrvatskoj 3,5 posto plaćali domaćim i inozemnim vjerovnicima za kamate. Danas smo taj iznos spustili na ispod dva posto”, kazao je ministar, dodavši da prostora za smanjenje kamata još ima. Otkrio je i kako je jedna od zadaća Vlade “Plan B” ako se problem s koronavirusom produži.

“Naravno da ima određenih stvari koje ne možete u datom trenutku predvidjeti i morate si osigurati zalihu već u startu. Tako je složena proračunska zaliha. Ona jeza ovu godinu 100 milijuna kuna”, izjavio je Marić, kazavši kako Zakon o sustavu domovinske sigurnosti jasno propisuje da se u slučaju ovakvih aktivnosti i ta proračunska zaliha i bilo koje druge stavke mogu povećavati jer govorimo o izvanrednim okolnostima.

Marić je izjavio i kako smatra da bi država mogla podnijeti još jedan financijski udar poput Uljanika, ali ne “dovijeka”.

“Puno puta sam rekao, konkretno za Uljanik, kako se nadam da je to zadnji put da se tako nešto dogodilo hrvatskim poreznim obveznicima i svima nama skupa”, rekao je ministar.

Marić je izjavio i kako cijeni ulogu hrvatskog turizma, ali i kako “ne bismo smjeli stavljati sva jaja u istu košaru” te kako postoje i druge gospodarske grane.

“Postoji izraz da je krizna situacija ujedno i šansa. Idemo ju primijeniti. Spomenuli smo izvještaj Europske komisije. Uvozna ovisnost jako visoka kod hrvatskog gospodarstva, krenuvši od poljoprivrednih proizvoda do prehrambenih proizvoda do nekih drugih grana”, pojasnio je Marić.

Poreznim izmjenama namjerava riješiti dio problema u turizmu i uvozu, te kako bi porez na nekretnine doveo do veće porezne pravednosti.

“Nitko nije zagovarao povećanje, uvođenje nekog poreza koji bi stvorio dodatni teret nego je značilo, a vidi se i u izvješću – Hrvatska je prema oporezivanju bogatstva i dohotka treća od dna. Prema socijalnim doprinosima smo negdje u sredini, a prema indirektnim porezima (PDV i trošarine) broj jedan”, zaključio je ministar Marić.

Komentiraj