Croatia

Marić: ‘Komercijalne banke trebale bi slijediti državne u produljenju moratorija na otplatu kredita’

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Mari훶 u 훾etvrtak je rekao da bi komercijalne banke trebale slijediti one u dr탑avnom vlasni큄tvu – poput HBOR-a, u produljenju razdoblja moratorija na otplatu kredita du탑nicima koji ne mogu podmirivati obveze zbog problema izazvanih koronakrizom.

Na novinarsko pitanje vezano uz 훾esto zazivanje moratorija na otplatu kredita, odnosno je li o tome razgovarao s bankama, Mari훶 je nakon sjednice Vlade rekao da su banke ve훶 puno puta o tome govorile te da bi upravo one trebale “iza훶i javno s konkretnim podacima”.

To je, kako je rekao, “napravila banka u dr탑avnom vlasni큄tvu, HBOR, koji je svima unilateralno produljio moratorij za tri mjeseca, onima koji su posebno pogo휃eni koronom na devet mjeseci, a svim kreditnim du탑nicima, odnosno partnerima u turizmu na 15 mjeseci”.

“Tim slijedom bi trebale i훶i i komercijalne banke”, ka탑e Mari훶.

Pojasnio je koja je bila namjera Vlade sa setom triju horizontalnih mjera, podsjetiv큄i da je to s jedne strane bila odgoda poreznih obveza, a s druge potpora za isplatu dijela pla훶a za o훾uvanje radnih mjesta.

“Onda smo rekli da otvaramo prostor za ono 큄to treba uslijediti nakon toga, a to je osiguranje dodatne likvidnosti za funkcioniranje gospodarstva. Tu su i komercijalne banke, HBOR, Hamag-Bicro. Dakle, sheme, programi, subvencioniranje kamata, instrumenti osiguranja, sve je to na neki na훾in stavljeno u funkciju, HNB, Europska sredi큄nja banka su relaksirale maksimalno 큄to se ti훾e tretmana takvih vrsta kredita i eventualnih sutra큄njih mo탑ebitnih kredita i sli훾no”, rekao je Mari훶.

Dodao je da se sada treba inzistirati na 큄to je mogu훶e ve훶oj kreditnoj aktivnosti za financiranje obrtnih sredstava.

Kazao je da je do sada za ne큄to vi큄e od 90.000 poreznih obveznika odobren model odgode na iznos od ne큄to ve훶i od 5,3 milijarde kuna.

Podsjetio je da se onima kojima je pad prihoda u razdoblju travnja, svibnja i lipnja u odnosu na isto razdoblje prethodne godine ve훶i od 50 posto, ako su ispod 7,5 milijuna kuna godi큄njeg prihoda, otpisuju kompletne porezne obveze , a ako je ve훶i od 7,5 milijuna kuna otpisuju se proporcionalno padu prihoda. Ako je pak pad izme휃u 20 i 50 posto, imaju mogu훶nost beskamatne obro훾ne otplate.

Mari훶 je ujedno apelirao da se na vrijeme ispune mjese훾ne obveze podno큄enja PDV obrazaca, do 20. u mjesecu za prethodni mjesec, kako bi Porezna uprava mogla 큄to br탑e obraditi te podatke i na temelju tih podataka provesti otpis obveza.

Za tri dana zavr큄ava moratorij na ovrhe: Ho훶e li ministar Mari훶 ispuniti obe훶anje o produljenju moratorija?

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Pochettino is the main candidate for the post of Barca coach. Setien can be sacked if the club does not win the Champions League
Pedro's drama: he was afraid of getting injured in the summer, succumbed to Lampard's persuasions – and got injured in the last game for Chelsea
Conte wants to return to Juventus. He asked the players about Sarri's future at the club
Ex - Roma coach Di Francesco took charge of Cagliari, replacing Zenga
England will remove players who intentionally cough at opponents and referees
Manchester City showed a new away form
The Icelandic national team presented their home uniforms for the 2020/21 season