Croatia

Meggle gasi proizvodnju u Hrvatskoj: 160 radnika ostaje bez posla, a 200 OPG-ovaca bez otkupa mlijeka!

Tvrtka Meggle Hrvatska je u 훾etvrtak objavila da restrukturira poslovanje u Hrvatskoj i do kraja godine gasi proizvodnju u Osijeku, pri 훾emu 훶e otkaz dobiti oko 160 radnika 훾ija se radna mjesta gase.

“Meggle grupa sa sjedi큄tem u Njema훾koj provodi proces optimizacije cjelokupnog poslovanja s ciljem postavljanja dugoro훾no odr탑ivih modela poslovanja na svim tr탑i큄tima. Sukladno tome, donesena je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i ga큄enju proizvodnje u Osijeku do kraja godine”, navodi se u priop훶enju te mljekarske tvrtke.

Kako se najavljuje, Meggle 훶e od 1. sije훾nja 2021. na hrvatskom tr탑i큄tu “poslovati kroz novi model poslovanja”.

U priop훶enju se ka탑e kako je odluka o restrukturiranju poslovanja u Hrvatskoj i ga큄enju proizvodnje u Osijeku donesena zbog dugogodi큄njih poslovnih izazova i niza kriza koje su imale negativan utjecaj na poslovanje, od krize aflatoksina, preko krize Agrokora do najnovije koronakrize.

“U procesu restrukturiranja i zatvaranja proizvodnje bit 훶e otkazno oko 160 ugovora o radu zaposlenicima 훾ija radna mjesta se gase”, najavljuju iz Megglea.

U priop훶enju navode i kako 훶e kao poslodavac “u procesu restrukturiranja postupati odgovorno i socijalno osjetljivo te osigurati kvalitetne otpremnine i uvjete raskida ugovora o radu uz socijalni dijalog sa zaposlenicima i svim relevantnim tijelima”.

“Odluka o ga큄enju proizvodnje odga휃ana je vi큄e puta zadnjih nekoliko godina s nadom da 훶e se uvjeti poslovanja i okolnosti pobolj큄ati te je kona훾no donesena tek kada su definitivno istra탑ene sve druge opcije”, navodi se u priop훶enju.

Meggle 훶e sukladno odluci o ga큄enju proizvodnje raskinuti suradnje sa svojim kooperantima i dobavlja훾ima sirovina, isti훾u iz tvrtke navode훶i da 훶e sve svoje ugovorne obveze prema njima kao i do sada pravovremeno i u cijelosti ispuniti.

“Na hrvatskom tr탑i큄tu je potra탑nja sirovog mlijeka kroni훾no ve훶a od ponude te 훶e Meggle svojim pouzdanim dobavlja훾ima, me휃u kojima je i 200 malih seoskih doma훶instava, pomo훶i u brzom pronalasku novih kupaca ili otkupljiva훾a”, navodi se u priop훶enju.

Iz kompanije podsje훶aju da je u proizvodnju i poslovanje u Hrvatskoj Meggle grupa u zadnjih 15 godina ulo탑ila je vi큄e od 130 milijuna kuna.

Ina훾e, Meggle u Hrvatskoj posluje od 1996. godine. Tada je, naime, u큄la na hrvatsko tr탑i큄te putem distribucijskog centra s uredom u Matuljima.

Tri godine kasnije tvrtka je krenula s proizvodnjom, u suradnji s osje훾kom mljekarom IPK Mia iz koje nastaje Meggle Mia.

U rujnu 2004. Meggle Mia se pripojila mljekari IPK Mia te su poslovanje nastavile kao jedno poduze훶e s novim nazivom Meggle Osijek, a krajem 2005. proizvodni pogon u Osijeku se pripojio tvrtki Meggle Adria, 훾ime se osniva dana큄nja tvrtka Meggle Hrvatska, sa sjedi큄tem u Osijeku.

Po podacima s internet stranice tvrtke, Meggle Hrvatska je trenutno tre훶a mljekara u Hrvatskoj, a zapo큄ljava oko 185 radnika..

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Vertonghen, Everton and Waldschmidt moved to Benfica
In 2008, an Asian Leopard was built in Uzbekistan. Even Rivaldo came and paid the team out of his own pocket a year later
Borussia Dortmund can rent Reinier from Real Madrid
Loko fans about support at matches: we Consider it a mistake to remain silent about disagreeing with the management's policy
Ex-Sunderland midfielder Cattermole has finished his career. He did not leave the club even after relegation to the 3rd division
Xavi: Racism, sexism and other forms of discrimination must be eradicated by stopping games
Javier Mascherano: Messi is the main reason why Barcelona can beat any team