Croatia

Merkel i Kurz suglasni da treba jačati nadzor nad granicom EU-a

Unatoč razlikama glede migrantske politike, njemačka kancelarka Angela Merkel i njezin austrijski kolega Sebastian Kurz suglasili su se u nedjelju da se zajednički pojačaju napori kako bi se zaustavilo migrante koji ulaze u Europsku uniju.

Sebastian Kurz i Angela Merkel priprema za summit Kurz želi da glavne teme sastanka s Merkel budu jače granice EU-a i Afrika

Nakon sastanka u Berlinu dvoje čelnika je na konferenciji za novinare najavilo napore da se pojača suradnja s afričkim zemljama u borbi protiv čimbenika koji dovode do migracija kao i plan Europske komisije da se ojača agencija za nadzor granica EU-a Frontex na 10.000 pripadnika do 2020.

Sebastian Kurz Kazneni postupak Kurz smatra da bi Orbana trebalo kazniti: 'Temeljne vrijednosti moraju biti zaštićene'

Mada su Kurz i Merkel ranije bili u nesuglasju oko migracija austrijski protuimigrantski čelnik je priznao promjenu stajališta Berlina prema oštrijoj politici. Austrijski kancelar je rekao kako će on biti domaćin summita EU-Afrika s ruandskim predsjednikom Paulom Kagameom u prosincu u Beču kako bi se poboljšale gospodarske veze s tim kontinentom koji je izvor mnogih ilegalnih migranata koji žele doći u Europu.

Kurzov posjet Berlinu dio je priprema za neformalni summit čelnika EU-a planiran za četvrtak u Salzburgu. Austrija trenutno predsjeda EU-om. Kurz bi trebao putovati u Pariz u ponedjeljak na razgovore s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.

makedonija Zapadna ofenziva na Skoplje Merkel i Kurz u Makedoniji: Novo ime vodi u NATO i EU

Predsjednik Europske komisije već je zacrtao neke nove politike uoči sastanka u Salzburgu poput povećanja broja pripadnika Frontexa

Football news:

Barcelona must pay Borussia 20 million euros if they sell Dembele
Barca presidential candidate Font: Messi is a one-club man. Barcelona and Leo should always be together
Manchester City wants to buy Ferran Torres from Valencia. Guardiola sees him as a replacement for Sana
Nacho returned to training in the General group of Real Madrid
Neymar will stay at PSG. Barcelona can't buy him because of money problems, Real Madrid refused a transfer last summer
Diamond in the center of the field: approximate line-up for the match with Valladolid
Stefano Pioli: Milan doesn't want to be seventh in the table. We are trying to change the situation