Croatia

Ministar Ćorić o kreditnom rejtingu i korupciji u Hrvatskoj

Prateći hrvatsko gospodarstvo iz svih aspekata Agencija Standard & Poor’s potvrdila je kreditni rejting na BBB minus, ali i stabilne izglede za buduća kretanja unatoč procijenjenom padu BDP-a od 8%. Temu vezanu uz kreditni rejting, ali i korupciju u Hrvatskoj, komentirao je ministar  gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić.

“Trend je dobar i to je potvrdio i S&P i lijepo je čuti da su makroekonomske mjere Vlade u prošlim godinama, naravno, i kriza koja nas je pogodila, u nekoj kombinaciji rezultairali time da ova agencija ne mijenja naš rejting”, kazao je Ćorić u razgovoru za RTL Danas.

Dodao je da je to plod konzistentne makroekonomske politike koju su vodili proteklih godina te s druge strane i političke stabilnosti koju su kreirali.

“Zapravo, činjenice da smo i tijekom izbornog razdoblja išli s jasnim mjerama, mjerama očuvanja radnih mjesta s jedne strane, a s druge strane mjerama za očuvanje likvidnosti gospodarstva. Pad BDP-a unatoč jako velikom udjelu turizma u našem BDP-u manji je nego se projiciralo i naš izlazak i krize, odnosno dolazak na razinu 2019. godine je, prema projekcijama, dogodit će se nešto ranije”, rekao je Ćorić.

“U narednom razdoblju nas očekuje kontinuirana opservacija trendova u gospodarstvu i sigurni smo da ćemo adekvatno odgovoriti, ako bude potrebe”, rekao je.

Na konstataciju predsjednika Zorana Milanovića da su procjene agencija zastarjele, Ćorić je kazao da ga “njegovi ekonomski savjetnici nisu dobro brifirali”. “Procjene rejting agencija ne odnose se samo na kamatne stope i na jeftin novac na koji se on refereirao nego i na adekvatnost neke zemlje za poslovanje i u konačnici na ukupnost ekonomskih odnosa u nekoj zemlji. Zbog toga procjene rejting agencija su itekako relevantne za sve potencijalne ulagače u Hrvatsku”, kazao je i dodao da očekuju da će sljedeća godina Hrvatskoj donijeti ekonomski oporavak i aktivnost Vlade usmjerenu na povlačnje novca iz EU fondova.

“Sve to u smjeru što je moguće veće aktivacije hrvatskog gospodarstva i izgradnje njegove konkurentnosti”, kazao je.

Komentiraj

Football news:

Alejandro Gomez: Have Ricica was the coronavirus, and he fell into a depression. Now everything is fine with him
Lyon wants to rent Griezmann and is ready to give Barca Depay for free in the event of a deal (Okdiario)
In the attack against Bayern, Nikolic can use the Hoffenheim technique-luring into the pressure and a long pass to the Alaba zone
Bayern - Loko-Utkin's first match as a commentator: insured Yevgeny Mayorov, set up in the corridor, after the return 0:5 joked about beer
Former Spartak goalkeeper Mitryushkin became a player of Fortune
The Norwegian referee has admitted that he is gay: I can go through life with my head held high
Henderson on Salah in Liverpool: 100 goals in 159 games is something out of a computer game