Croatia

'MOJ ČIN JE BIO LJUDSKI I PATRIOTSKI' Veleposlanica BiH u Češkoj pod lavinom pritisaka zbog spuštanja zastave na pola koplja nakon smrti pisca

Veleposlanica Bosne i Hercegovina u Češkoj Republici Martina Mlinarević u povodu smrti istaknutog bosanskohercegovačkog književnika Bekima Sejranovića odlučila je spustiti zastavu na pola koplja, no sada se našla pod lavinom pritisaka, piše Radio Sarajevo.

- Umro je najtalentiraniji pisac mlade bosanskohercegovačke generacije. Tebi nije ni pokoj, ni smiraj, na kraju, nego bistro Bekime… ti si rijeka bio i rijeka ostao, objavila je Mlinarević na društvenim mrežama.

Od poznate književnice i blogerice zatraženo je da obriše objave na društvenim mrežama, što je ona odbila, te će po svemu sudeći protiv nje biti otvoren postupak u Ministarstvu vanjskih poslova.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Josip Brkić (HDZ) zatražio je od Kabineta ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković da se utvrdi na temelju koje odluke nadležnog tijela je spuštena zastava Bosne i Hercegovine na pola koplja u Veleposlanstvu u Pragu, te da li je takav nalog poslana iz MVP-a BiH.

 

Također, srpska novinska agencija (SRNA) jučer je zabrinuto izvijestila o spuštanju zastave BiH u Češkoj. Novinska agencija tako citira izjavu ministrice Turković da će se Mlinarević morati pismeno izjasniti po čijem nalogu je spustila zastavu za Sejranovića.

Turković je rekla da su iz Ministarstva pozvali kabinet hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da objasni koji su razlozi i tko je naredio da se zastava spusti na pola koplja.

- Izgleda da je Mlinarevićeva to uradila samoinicijativno i naredila da se zastava BiH spusti na pola koplja. Danas je zastava vraćena jer nema nikakvih razloga da bude na pola koplja, rekla je Turković nakon medijskih napisa.

Objasnila je da će se veleposlanica Mlinarević morati pismeno izjasniti o cijelom slučaju.

- Nedopustivo je da se takve stvari rade. Po tome ispada da bi svatko od nas mogao u instituciji u kojoj radi traži spuštanje zastave na pola koplja ako mu umru roditelji ili netko drugi. Vjerojatno je u pitanju neznanje, ali pismeno će se morati izjasniti o tome, istaknula je Turković.

Martina Mlinarević je za Radio Sarajevo izjavila da nije zaprimila upit o službenom očitovanju glede spuštanja zastave, te da će se o svemu očitovati po primitku istog.

- Da, potpuno sam upoznata sa pravilima spuštanja zastave na pola koplja, ali je moj čin bio ljudski i patriotski prema jednom od najboljih bosanskohercegovačkih pisaca koji je bio omiljen u cijeloj regiji i šire, kratko je za Radiosarajevo.ba kazala Mlinarević.

Ne pamtim šta me ovako potreslo. S Unom sam u parku, uz Vltavu, mi koji smo kraj vode rasli, bez vode ne možemo, znaš to...

Posted by Martina Mlinarević Sopta on Thursday, May 21, 2020
 

Football news:

Pickford on the Liverpool Derby: Everton have a chance to win. We want to do it for ourselves and the fans
Havertz will not play against Bayern because of muscle problems
Russian Russian midfielder Denis Cheryshev
Igalo on racism: I'll leave the field if I run into something like this. No country should put up with this
Suarez has fully recovered and is ready to play with Mallorca
The Internet is joking about Higuain's weight again. Perhaps it's just an unfortunate angle and Gonzalo's reputation
Brescia coach on Balotelli's suspension: He didn't even appear in Zoom in quarantine