Croatia
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

Napokon u Hrvatsku dolaze Rafali: Banožić sutra ide u Francusku po prvog od 12

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Slu탑bena ceremonija primopredaje prvog vi큄enamjenskog borbenog zrakoplova Rafale, odnosno prijenos vlasni큄tva na Hrvatsku, odr탑at 훶e se sutra u Francuskoj, navodi Ministarstvo obrane RH.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Sve훾anoj ceremoniji u bazi francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan nazo훾it 훶e ministar obrane Mario Bano탑i훶 zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Pete큄i훶em i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom te izaslanstvom Oru탑anih snaga Republike Hrvatske na 훾elu s na훾elnikom Glavnog sto탑era OS RH admiralom Robertom Hranjem.

Rije훾 je o prvom od 12 aviona Rafale, dvomotornom vi큄enamjenskom borbenom avionu 4.5+ generacije francuskog proizvo휃a훾a Dassault Aviation, koje Republika Hrvatska nabavlja od Republike Francuske za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Hrvatski piloti lete za Bordeaux

Nakon slu탑bene ceremonije prijema aviona Rafale u Francuskoj, hrvatski piloti preletjet 훶e u Centar za obuku Bordeaux gdje 훶e se provoditi daljnja obuka djelatnika zrakoplovno tehni훾ke slu탑be i pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, stoji u priop훶enju Ministarstva obrane.

U skladu s potpisanim ugovorima o nabavi vi큄enamjenskog borbenog aviona Rafale i Programom realizacije uvo휃enja aviona Rafale u operativnu uporabu u Oru탑ane snage Republike Hrvatske, 30. sije훾nja 2023. godine u Francusku Republiku upu훶eni su piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Prva skupina zrakoplovno-tehni훾kog osoblja za odr탑avanje aviona Rafale upu훶ena je na obuku u studenome 2022. godine, a obuka se provodi u Francuskom ratnom zrakoplovstvu i tvrtkama proizvo휃a훾a aviona, opreme i naoru탑anja.

Hrvatska nabavlja mo훶no oru탑je: Vlada RH odobrila milijune za novu ‘zvjerku’

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.