Croatia

Nastavljeno suđenje Todoriću, svjedočio bivši drugi čovjek Agrokora Tomislav Lučić

Svjedočenjem bivšeg Agrokorovog potpredsjednika za financiranje Tomislava Lučića, koji je kazao da su se odluke u tom koncernu donosile u najboljoj namjeri, u četvrtak je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje bivšem vlasniku Agrokora Ivici Todoriću za zlouporabe ‘teške’ 1,25 milijuna eura.

Lučić je pojasnio da je sporna transakcija bila jedna od brojnih i uobičajnih Agrokorovih transakcija za pripremu kupnje slovenskog Mercatora. Svjedok je dodao da je ta transakcija donijela Agrokoru zaradu od 18 milijuna eura, dok je tim poslovnim potezom Agrokor uprihodio 45 milijuna eura.

Bivši Agrokorov stručnjak za financije je dodao da je kompanija za takve transakcije koristila najbolje odvjetnike, revizore, bankarske stručnjake i konzultante. Lučić je rekao da je među njima bio i slovenski stručnjak za faktoring Valentin Vičič koji je za svoje savjetodavne usluge plaćen provizijom od dva posto, što je, prema njegovom mišljenju, uobičajni iznos za takve poslove.

‘Stvorili najbolju kompaniju na ovom području’

”Sve odluke u Agrokoru donosile su se u najboljoj namjeri jer inače ne bi stvorili najbolju kompaniju na ovom području. Predmetnu transakciju smo proslavili šampanjcem, ali i sokom ili kavom za one koji ne piju”, zaključio je Lučić.

Na optuženičkoj klupi uz Todorića su u ovom slučaju nekadašnji Agrokorovi menadžeri Ante Huljev i Piruška Canjuga te četvrtooptužena Nicole De Rossi.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske tvrtke za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se, prema optužnici, nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura. De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice. U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga.

Nakon istrage pokrenute 2017. nedavno podignuta optužnica i u “velikom slučaju Agrokor”

Ivica Todorić je još od studenoga 2017. pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna, a državno odvjetništvo je u tom, glavnom dijelu slučaju Agrokor, optužnicu podiglo prošloga tjedna.

Njom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora, a tereti ih se da su Agrokor navodno oštetili za oko 1,2 milijarde kuna.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Uz Todorića i sinove novom su optužnicom obuhvaćeni i Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.

Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.

Komentiraj

Football news:

Bernardo Silva: If Manchester City could get Mbappe, it would be nice
Bartomeu responded to Pique: it is not True that Barcelona spent money on criticizing players in social networks. The audit confirms this
Rafael Leau on 3-3 with Roma: Milan did everything to win, I'm disappointed. Ibra is an example for all of us
Son Heung-Min led the Premier League Goalscorers with 8 goals in 6 games. 7 of them are from Kane's passes
Conte on Shakhtar's level: You can't accidentally score three goals for Real Madrid. This is a strong team
Barca fans believed in the early departure of Bartomeu (due to disputes over the date of the referendum). In vain: there were no thoughts of retirement, the trophies are somewhere near
Josep Bartomeu: I had no intention of resigning. Barca will have trophies this season