Croatia

Nove oštre poruke iz Sarajeva: 'Bošnjaci neće pristati na izmjene ključnog zakona za Hrvate'

Da Hrvatska želi podržati upravo takve izmjene izbornog zakona, kako je kazao Džaferović, dade se zaključiti iz izjava Mate Granića, aktualnog posebnog savjetnika hrvatskog premijera za vanjsku politiku

Šefik Džaferović
Šefik Džaferović

Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je kako su najviši hrvatski dužnosnici zakomplicirali odnose dviju zemalja odvojenim razgovorima s članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom poručivši kako će to izravno utjecati na pregovore o izmjeni izbornog zakona BiH.

U intervjuu za bosanskohercegovački javni servis BHT1 Džaferović je kazao kako su hrvatski predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković, sastavši se u Zagrebu s Dodikom kao" liderom Srba u BiH", proizveli nova otvorena pitanja u međudržavnim odnosima.

"To nije dobro ni za Hrvatsku niti za BiH", kazao je Džaferović dodajući kako tek valja otkriti motive za takav postupak.

Sarajevo: Komemoracija za ubijenog policajca Mahira Begića
Sarajevo: Komemoracija za ubijenog policajca Mahira Begića
izvješće o riziku BiH demantira analizu SOA-e: 'Ekstremistička uporišta više ne postoje'

Dodao je kako ipak naslućuje da bi u pozadini mogla biti diplomatska ofenziva Hrvatske čiji je cilj osigurati izmjene izbornog zakonodavstva u BiH temeljem zahtjeva koje postavlja HDZ BiH.

Podsjetimo, najveća hrvatska stranka u BiH želi izmjene izbornog zakona kojima bi se zajamčilo da će hrvatske predstavnike u tijelima vlasti birati isključivo Hrvati, čime bi se izbjeglo ponavljanje slučajeva poput onih u kojima je Željko Komšić tri puta izabran za člana Predsjedništva BiH. 

Da Hrvatska želi podržati upravo takve izmjene izbornog zakona, kako je kazao Džaferović, dade se zaključiti iz izjava Mate Granića, aktualnog posebnog savjetnika hrvatskog premijera za vanjsku politiku

Bakir Izetbegović
Bakir Izetbegović
Davor Ivanković Poruka koja je iz Zagreba otišla Izetbegoviću: urazumi se, jer ima i drugih metoda

Džaferović je ocijenio kako je takva strategija pogrešna je te poručio kako Bošnjaci u tome neće surađivati.

"Nitko na nas ne može izvršiti nikakav pritisak da uradimo nešto što bi bilo protiv ustava BiH i što bi bilo protiv odluka Europskog suda za ljudska prava", kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH.

Istaknuo je kako se o izmjenama izbornog zakona može razgovarati samo u Sarajevu, uz poštivanje ovlasti koje imaju tijela vlasti BiH jer je to jedini način da se dođe do nekog rješenja.

"Ja očekujem da prijatelji - ja ih još uvijek smatram prijateljima - iz Republike Hrvatske, ovo shvate i da konačno krenemo ovim putem“, poručio je Džaferović.

Federal President receives Croatian President
Federal President receives Croatian President
PREDSJEDNIK RH Potpuni zaokret Zorana Milanovića: 'Komšić parazitira na štetu Hrvata u BiH'

Stranka demokratske akcije (SDA) ima za partnera u vlasti Demokratsku frontu Željka Komšića i te dvije stranke ne žele dopustiti uspostavu izbornih jedinica koje bi bile temeljene na etničkim kriterijima.

Čelnici DZ-a i SDA, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, u lipnju su se dogovorili da će u rujnu započeti pregovore o izmjenama Izbornog zakona, no to je sada blokirano jer SDA kao uvjet postavlja uspostavu vlade Federacije BiH, na što pak HDZ ne pristaje sve dok se ne izmijeni Izborni zakon.

Football news:

It is important not to impress, but to score. Another power from the Loco to the words of Nikolic after the match
Andre Villas-Boas: city spent a billion and the coach is a phenomenon. Marseille don't have money for Guardiola, so you have AVB and his tactics
Miranchuk remained in the reserve of Atalanta for the second match in a row
Jurgen Klopp: what is Happening now is like living in a marriage: there are good moments, there are bad ones
Zinedine Zidane: Earned a draw with Borussia Dortmund - and I even think that deserved more
🚑 At Liverpool it became even worse with the center of defense: Fabinho was injured, only Joe Gomez is healthy
Lokomotiv is in third place in group a of the Champions League after 2 rounds, Bayern is in the lead