Croatia

Novost za poslodavce: HZZO uveo eDoznake

Pristup je omogućen poslodavcima koji imaju pristup na POSLOVNI portal eZdravstveno, a svi ostali poslodavci koji to nemaju mogu pristup zatražiti

Dr. Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a: Karantena ili izolacija mora biti odluka liječnika ili sanitarnog inspektora
Dr. Lucian Vukelić, ravnatelj HZZO-a: Karantena ili izolacija mora biti odluka liječnika ili sanitarnog inspektora

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) napravio je zbog aktualne epidemije koronavirusa nadogradnju informatičkog sustava eZdravstveno funkcionalnostima s kojima će se poslodavcima omogućiti uvid u podatke o bolovanjima zaposlenika. 

ZET će zbog koronavirusa srezati vozni red
ZET će zbog koronavirusa srezati vozni red
Opasna arogancija Nova riječ za sve koji ignoriraju mjere zaštite - covidioti

Kako navode u priopćenju, to uključuje digitalizirano izvješće o privremenoj nesposobnosti za rad te digitaliziranu potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad. 

- Ovom e uslugom poslodavcima je omogućen uvid u podatke o utvrđenoj privremenoj nesposobnosti za rad kao i uvid u podatke potrebne za obračun i isplatu naknade plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad bez obzira na uzrok privremene nesposobnosti za rad koju radnik ostvaruje u skladu s člancima 38., 40. i 41. Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Uz navedene podatke bit će omogućen i uvid u podatke vezane uz prava na rodiljne i roditeljske potpore za zaposlene i samozaposlene korisnike u skladu sa Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama - navodi se u priopćenju. 

Pristup je omogućen poslodavcima koji imaju pristup na POSLOVNI portal eZdravstveno, a svi ostali poslodavci koji to nemaju mogu pristup zatražiti, a osiguranici će, kao i do sada, u Osobni Korisnički Pretinac u eGrađanima dobivati informaciju o otvorenom bolovanju.

Vladimir Putin
Vladimir Putin
VLADIMIR PUTIN Ako uvedu oštre mjere, Rusi će pobijediti virus za manje od tri mjeseca

HZZO napominje da je i nadalje za propisivanje i zatvaranje bolovanja obvezno slanje poruke u CEZIH, te mole liječnike u ordinacijama papirnatu doznaku po potrebi odštampaju ili samo pospreme u svom sustavu kako bi ju mogli odštampati kada i ako se za to pokaže potreba.

VIDEO: Ravnatelj HZJZ Krunoslav Capak o novim žarištima epidemije koronavirusa

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.