Croatia

O nastupu Josipe Lisac raspisao se i BBC: 'Nagrađivana zvijezda suočena s kaznenom prijavom'

BBC u članku navodi kako se izdavačka kuća Josipe Lisac slažu u tezi da "Hrvati žive u društvu u kojem su osnovne ljudske i kulturne vrijednosti na vrlo sklizavom terenu".

Josipa Lisac
Josipa Lisac

Foto: Damir Senčar/HINA/POOL/PIXSELL

U Hrvatskoj i regiji je nastup Josipe Lisac koja je na inauguraciji Zorana Milanovića otpjevala himnu, nesumnjivo izazvao burne reakcije i podijeljena mišljenja. Međutim, nitko se nije nadao da će naša proslavljena pjevačica završiti na naslovnicama najčitanijih svjetskih medija poput uglednog britanskog BBC-a.

miro par Josipa Lisac nije ukrala show na inauguraciji, učinio je to Mislav Bago

Naime taj medij navodi kako se pjevačica koja je pjevala na svečanoj prisezi novog hrvatskog predsjednika suočila s kaznenom prijavom zbog načina na koji je otpjevala nacionalnu himnu.

"U tužbi koju je podnio hrvatski odvjetnik Boško Županović stoji kako je Josipa Lisac oskvrnula himnu, no njena diskografska kuća i sindikat glazbenika rekli su da je podnositelj kaznene prijave ne poznaje pojam umjetničke slobode", navodi BBC u svom tekstu napominjući kako prema hrvatskom zakonu nepoštivanje državne himne može rezultirati jednogodišnjom zatvorskom kaznom.

"Pjevačica Lisac tijekom svoje dugogodišnje karijere osvojila je desetak nagrada, a poznata je po svojim osebujnim nastupima i originalnom modnom izričaju, no spomenuti hrvatski odvjetnik tvrdi kako njezin izričaj nije prihvatljiv za izvođenje nacionalne himne. Osim toga, gospodin Županović tvrdi kako je pjevačica Lisac koristila grube tonalitete kako bi ismijala i izrugala zemlju".

Josipa Lisac
Josipa Lisac
NEMA GLAZBENOG ZNANJA Boško Županović: Zašto sam tužio Josipu Lisac

BBC u članku još navodi kako se izdavačka kuća Josipe Lisac, Croatia Records, kao i Sindikat glazbenika Hrvatske, slažu u tezi da "Hrvati žive u društvu u kojem su osnovne ljudske i kulturne vrijednosti na vrlo sklizavom terenu".