Croatia

OPASNI ŠKOLSKI IZLETI AUTOBUSOM Samo u jednom hrvatskom gradu obavljaju se provjere jesu li vozači pijani te jesu li vozila za djecu ispravna

Mogu li roditelji biti sigurni da njihovu djecu, kada idu na izlet, prevoze savjesni vozači u ispravnim autobusima?

Koncem prošlog mjeseca osnovnoškolci sa zagrebačkog Medveščaka išli su na izlet u Vukovar. Kretalo se rano ujutro autobusom. No, vozač koji je došao po njih u 4.45 sati imao je 0,87 promila alkohola u krvi. Policija mu nije dozvolila vožnju, a autoprijevoznik je poslao drugog vozača koji je odvezao djecu na izlet.

U listopadu prošle godine učenici četvrtih razreda Osnovne škole Zapruđe u Novom Zagrebu išli su na izlet na Brijune. Policija je alkotestirala vozača autobusa i izmjerila mu prisustvo alkohola u kriv. Isključen je iz prometa, a djeca su čekala novog vozača s kojim su otišli na Brijune.

Lani u svibnju međimurski prometni policajci su u mjestu nedaleko od Čakovca zaustavili autobus koji je prevozio djecu. Vozaču je u podne izmjereno 0,98 promila alkohola. Policija ga je isključila iz prometa i prekršajno prijavila.

Dim iz motora

Početkom siječnja djeca s područja Garešnice prevozila su se u autobusu Čazmatransa. Vozač je u jednom trenutku primijetio dim u predjelu motora, zaustavio autobus, izveo učenike, a onda alarmirao policiju, vatrogasce i hitnu pomoć. Autobus je potpuno izgorio, ali nitko od učenika nije nastradao.

Koncem rujna prošle godine u Sinju se zapalio autobus u kojemu su u tom trenutku bila dva učenika i učiteljica. Vozač je, srećom, na vrijeme uočio dim, zaustavio autobus i izveo putnike.

Prošle godine u siječnju splitski srednjoškolci su autobusom išli u Švicarsku. Imali su nesreću da je autobus planuo i do temelja izgorio. Srećom, nitko nije stradao.

Sreće su imala i djeca iz autobusa koji se sredinom listopada prošle godine na Kliškoj cesti nedaleko od Splita sudario s drugim autobusom i osobnim automobilom. Vozačica osobnog automobila je smrtno stradala, no djeca iz autobusa nisu bila ozlijeđena.

- Početkom školske godine 2019./2020., MUP je obavilo pojačani nadzor autobusa koji učenike prevoze u posebnom linijskom prijevozu - kazali su u MUP-u.

Policija je tijekom 2019. godine nadzorom obuhvatila 2075 autobusa i utvrdila 96 prekršaja, uglavnom iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, Zakona o prijevozu u cestovnom prometu i Zakona o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu.

Utjecaj lijekova

Među propisima koji se odnose na prijevoz djece u MUP-u ističu odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama po kojima vozači ne smiju biti pod utjecajem alkohola, droga ili lijekova.

Postoji i posebni Pravilnik o ispunjavanju uvjeta za autobuse kojima se organizirano prevoze djeca i svaki takav autobus mora imati i Potvrdu o ispunjavanju tih uvjeta.

Uz to se Pravilnikom o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole koji je donijelo Ministarstvo znanosti i obrazovanja propisuje kako način prijevoza ne smije ugrožavati zdravlje ili sigurnost učenika.

Ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog Zlatko Stić kaže da je u lipnju 2018. godine pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje donio obavezu za sve zagrebačke škole da tri dana prije odlaska djece na izlet to prijave policiji.

- Postoji obrazac koji popunjavamo i u kojemu se navodi kada se kreće na izlet, kamo se ide, koliko djece ide i drugo. Pola sata prije odlaska dolazi policija i provjerava je li autobus primjeren za prijevoz djece, ima li pojaseve za vezivanje, jesu li ispravne gume i testiraju vozača na alkohol - kazao je Stić.

Donedavni ravnatelj Osnovne škole Dugave u Zagrebu Tomislav Cvitanović kaže da suradnja s policijom jako dobro funkcionira.

- Policija dolazi pred školu, pregleda svu dokumentaciju, autobus, a vozača testira na alkohol - kazao je Cvitanović.

Napominje da je imao slučaj da je agencija poslala autobus koji nije udovoljavao uvjetima za prijevoz djece.

Policija mu nije dozvolila da krene na put, a agencija je vrlo brzo poslala drugi autobus.

No, ravnatelj Srednje škole Vice Vlatkovića u Zadru Tihomir Tomčić prvi put je čuo za obavezu škole da se prije odlaska djece na izlet javi policiji.

- Mi ne zovemo policiju. Svaki autobus mora proći tehnički pregled jer u protivnom ne bi mogao sudjelovati u prometu. Mi do sada nismo imali nikakvih problema - kazao je Tomčić, napominjući kako je pravilo da se djecu na ekskurzije vozi u novim autobusima.

- Veći su problem autobusi koji prevoze djecu na redovnim međumjesnim linijama - kazao je.

posebni pravilnik Ravnatelj Osnovne škole Vladimir Nazor u Čepinu Ilija Pavić također ne zove policiju.

- Roditelji biraju agenciju koja organizira izlet. Do sada nismo imali nikakvih problema - kazao je.

Ni ravnateljica Osnovne škole Varaždin Karmen Hans-Jalšovec nije imala loše iskustvo. Također ne zove policiju, ali ističe da surađuju s poznatim agencijama s kojima od ranije imaju dobra iskustva.

Ministarstvo obrazovanja nije školama nametnulo obavezu da provjeravaju vozače, ali škole to mogu činiti.

- Sukladno članku 11. Pravilnika o izvođenju izleta, ekskurzija i drugih odgojno-obrazovnih aktivnosti izvan škole, za ostvarivanje izvanučioničke nastave koju organizira škola, odgovorni su učitelj voditelj, učitelj pratitelj i ravnatelj školske ustanove. U slučaju sumnje na alkoholiziranost, oni mogu pozvati policiju i zatražiti testiranje vozača na alkoholiziranost - kazali su nam u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.