Croatia

Opere “Aida” i “Carmen” te Beethovenova Deveta na Ljetnom klasiku u pulskoj Areni

Festival Summer Classics/Ljetna klasika Opere riječkoga HNK Ivana pl. Zajca ove će godine ugostiti vrhunske soliste koji će nastupiti u pulskoj Areni gdje festival počinje 25. srpnja operom “Aida”, slijedi Beethovenova 9. simfonija 27. srpnja te 1. kolovoza Bizetova “Carmen”.

Verdijeva “Aida” zbog velikog se uspjeha i zanimanja prošle godine vraća još jedanput u Arenu, gdje će ponovno dočarati starodrevni Egipat u fascinantnom ambijentu rimske arhitekture.

Jedna od najpoznatijih svjetskih opera “Aida” talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija, praizvedena 1871. godine, tragična je priča o zabranjenoj ljubavi etiopske princeze i egipatske robinje Aide i mladog egipatskog vojskovođe Radamesa, koji moraju odlučiti između ljubavi i odanosti domovini.

Dramaturg i redatelj “Aide” je Marin Blažević, dirigent Ville Matvejeff, a u ulozi Aide nastupit će Kristina Kolar. U ostalim su ulogama Luis Chapa, Goran Jurić, Dubravka Šeparović Mušović, Giorgio Surian, Luka Ortar, Anamarija Knego i Marko Fortunato. Sudjeluju orkestar i zbor Opere te Balet HNK Ivana pl. Zajca uz Akademski mješoviti zbor Muzičke akademije Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Pod otvorenim nebom Arene, osim opere “Aida”, izvest će se i najpoznatija Beethovenova 9. simfonija, i to 27. srpnja. Simfoniju će izvesti više od 200 glazbenika i zbor riječke Opere. Kao solisti nastupit će Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Marko Fortunato i Goran Jurić, a orkestrom i zborom riječke Opere ravnat će Yordan Kamdzalov. Njihova interpretacija prenijet će Beethovenovu umjetničku i humanističku oporuku svijetu u kojoj sloboda i ljubav pobjeđuju sva zla i nesreće čovječanstva, a radost zamjenjuje bol.

Bizetova “Carmen”, operna priča o strastvenoj, slijepoj ljubavi, ljubomori, prkosu i bijesu, na programu je 1. kolovoza, dirigent je Yordan Kamdzalov, redatelji Selma Banich, Sandra Dekanić, Marin Blažević i Alan Vukelić. Naslovnu ulogu Carmen pjevat će Ivana Srbljan, a u ostalim ulogama natupit će Anamarija Knego, Aljaž Farasin, Luka Ortar, Robert Kolar, Marko Fortunato i Vanja Zelčić.

Sudjeluju orkestar i zbor Opere te Balet riječkoga HNK.

Komentiraj

Football news:

Griezmann spoke with Hamilton and visited the Mercedes boxes at the Spanish Grand Prix
Barcelona feels that Neymar used it. He said that he wanted to return, but extended his contract with PSG (RAC1)
Aubameyang to the Arsenal fans: We wanted to give you something good. I am sorry that we could not
Atletico did not lose at the Camp Nou. Busquets' injury is the turning point of the match (and the championship race?)
Verratti injured his knee ligaments in PSG training. Participation in the Euro is still in question
Neymar's contract in one picture. Mbappe wants the same one
Manchester United would like to sign Bellingham in the summer, not Sancho. Borussia do not intend to sell Jude