Croatia

Plenković je televizijski "pomeo" Bernardića kao Milanović njega pred četiri godine

Politika nije samo, kako to kaže stara definicija, umjetnost mogućega, politika je često i umješnost nemogućega. Pogotovo u ovim jasno medijski definiranim vremenima. Jasno se to vidjelo u iscrpnoj dvosatnoj, ali ne i zamornoj, dapače zanimljivoj prvoj RTL-ovoj debati premijera Andreja Plenkovića i izazivača Davora Bernardića, dvojice glavnih konkurenata za mandatara buduće hrvatske vlade.

Sučeljavanje Bernardića i Plenkovića
Sučeljavanje Bernardića i Plenkovića
Sučeljavanje Plenković: Ne znate baš ništa, meni je vas iskreno žao, Bernardić: Čini mi se da je dosta bahat

Samo kakve? I tko će tu buduću vladu i kako oformiti, s obzirom na skromne koalicijske potencijale, animozitete i otvorene svađe na desnici i deficitarnost ljevice, tek su neka od pitanja koje će se postaviti nakon 5. srpnja. Ili je moguće da pobjedi ljevica? Gledajući na plus-minus razlike u postotcima koje im predviđaju aktualne ankete i moguće statističke pogreške, ništa nije odlučeno, pa ovakve debate i izravna sučeljavanja glavnih kandidata mogu biti presudne za odluke glasača kojima je televizijska kutija, a ne stvarni podaci, osnovna smjernica u životu.

Često je to izgledalo kao SF filmska, tj. televizijska borba Aliena protiv Predatora, u kojoj je vodeći dvojac vodećih stranaka demonstrirao tehničke sposobnosti baratanje taktikom, nauštrb stvarnih činjenica. No, Plenković kao aktualni premijer kojeg se po navici stvari uvijek proziva nije bio u defanzivi, dapače. Nisam HDZ-ov glasač, poradi duhovnog zdravlja uvijek glasam za opoziciju, ali budimo iskreni; Plenković je naučio lekicju i "tehnički", zanatski u televizijskom mediju, koji ne mora biti istinit, deklasirao Bernardića. Bez obzira na povremene gafove ili sramotno prozivanje Maje Sever u segmentu Bernardićevih istraživačkih "tablica" preuzetih s "Nedjeljom u 2" HTV-a, čime si je Plenković u očima pristojnih ljudi i novinarske struke osjetljive na pritiske, bezrazložno pucao u nogu, poput Škore s litanijama o silovanim ženama.

No, čak i kad je imao argumente u rukama, Davor Bernardić gubio se u potrošnji drva u papirima koji su, ma koliko točni, odavali štreberski mentalitet. S druge strane, Plenković je, udobno zavaljen u četverogodišnji mandat premijera i briselski ciklus, da ne velimo cirkus, s vidljivo manjim konzultacijama papira, poput vic-mahera vadio podatke iz glave i pokazao sigurnu erudiciju četverogodišnje vladavine, brojke i slova koje je Bernardić, činilo se, s poteškoćama pokušao osporiti.

VIDEO Andrej Plenković i Davor Bernardić najizgledniji kandidati za hrvatskog premijera

NAKON PRVE DEBATE Analitičari o sučeljavanju: Bernardić je pretjerao s papirima, Plenković smireniji i siguran

Čak mu nije uspjelo Plenkovića proglasiti "briselskim čovjekom" koji je zarad tamošnje karijere žrtvovao Hrvatsku. Podaci koje je Plenković iznosio o milijunima koječega koje je vlada HDZ-a osigurala prije i nakon koronakrize, nisu bili tako neuvjerljivi kako je to Bernardić pokušao prikazati.

No, čak niti ova televizijska sučeljavanja ne moraju biti presudna, jer, sjetimo se, pred četiri godine, 2016., Zoran Milanović u nekoliko je televizijskih srazova doslovno pomeo tada neiskusnog Andreja Plenkovića, a ipak je HDZ ostvario pobjedu na parlamentarnim izborima.

Ovoga puta, nakon četverogodišnjeg iskustva Plenković je, kao Milanović njega, pomeo Bernardića. Sa četiri godine mandata iza sebe, čak i sa svim prokockanim obećanjima, tablicama i predviđanjima, Plenković se u televizijskom duelu s Bernardićem pokazao dominatnim u atraktivnoj alfa-mužjak borbi s papirima, tabelama i dokazima koji su brojkama, ako je vjerovati rečenome, često bili na strani Plenkovića i omraženog HDZ-a.

Za dom spremni? Pa ozakonila ga je SDP-ova vlada, poentirao je Plenki s odgovorm na Berino dosadno zanovijetanje "biste li ga zabranili?", "bih naravno", bio je precizan Europejac Plenki na zadovoljstvo lijevih gledatelja, ostavljajući Beru na "suhom".

Dobro se pripremio Bernardić je s papirima zapalio društvene mreže: Trebao je ponijeti registrator

Politika je danas prije svega dobar biznis i marketing, prava škola komunikacije, pa je bilo poučno gledati koliko su, kako su i jesu li obojica naučila lekciju suvremene komunikacije. Plenković ju je nedvojbeno savladao bolje, na žalost "lijevih" komentatora po društvenim mrežama koji su noćas pokušali izvesti spin da de se bahati Plenki osramotio, a "Bero pregazio Plenkija".

Jer nije, pa se brojkama i činjenicama, ako im je za vjerovati, u RTL-ovom duelu pokazao ljevijim nego što bi mu to HDZ-ova vodeća garnitura sada preporučila, možda i zbog televizijskog formata. Pored svega izrečenoga upravo su kadrovi kamere na voditeljici Damiri Gregoret - koja je često bila najbolja karika u tom duelu "najslabijih karika" suvremene Hrvatske - intuitivno govorili tko je dominirao i bio uvjerljiviji u raspravi Plenkovića i Bernardića. Bez obzira na osobne preferencije, "anemični" Plenković to više nije, a je li to dobro ili loše, ovisi kome postavite to pitanje do 5. srpnja.

Football news:

Veron-Messi: If you want to come to Estudiantes, the ten is yours!
World champion-1970 Tostao: Only a hybrid of Ronaldo and Messi can be compared to Pele
Diego Simeone: real get more penalties because of VAR, because they attack more
Wolves again among the top (above Arsenal and Tottenham): include superpowers in the second half, do not carry iron and recover using NASA technology
Nemanja MATIC: There is a great camaraderie at Manchester United. It will be an honor to achieve a lot with this team
17 - year-old Liverpool forward Elliott has signed a professional contract
Inter scored an 18-year-old refugee. In 2016, he sailed to Sicily from Africa on a rubber boat