Croatia

Plenković o spominjanju Maje Sever na sučeljavanju: 'Pa ona mi je susjeda, znamo se sto godina'

U obilasku sedme i osme izborne jedinice Andrej Plenković se u Kastvu obratio novinarima.

"Primorsko-goranska županija druga je po redu po sredstvima koje smo iz proračuna dali za regionalni razvoj", rekao je Andrej Plenković u Kastvu nabrajajući projekte koji su ostvareni u toj županiji i dodajući da je siguran da će ostvariti dobar rezultat.

Komentirajući prvo TV sučeljavanje s čelnikom oporbe Davorom Bernardićem rekao je da će dojmove prepustiti sugrađanima i biračima te da je nastojao poslati poruku iskustva, znanja, umijeća nošenja s krizama... Što se tiče preporuka za izborni dan i činjenicu da zaražene osobe neće moći glasati, Plenković je rekao:

Andrej Plenković i Davor Bernardić
Andrej Plenković i Davor Bernardić
stručnjaci o izbornim šansama U mrtvoj utrci HDZ-a i Restarta presudit će TV sučeljavanja

"Puno je ljudi koji na drugim izborima zbog zdravstvenih ili drugih razloga nisu mogli doći na biračko mjesto. DIP je izdao preporuke u konzultaciji s HZJZ-om. Mislim da su poduzeli sve što treba. Podigli smo naknadu članovima i članicmaa biračkog odbora, bit će osigurana zaštitna oprema. Pozivam sugrađane da sudjeluju u izborima. Da bismo sačuvali demokratski legitimitet, na izbore idemo sada."

Smatra da je uspio privući neodlučne birače sinoćnjom debatom: "Možete dati povjerenje nekom tko nema nikakvog iskustva u upravljanju zemljom ili nekome kao što smo mi vodili vladu u krizi." Prozvao je Davora Bernardića što "nijednom nije došao na plenarnu sjednicu Hrvatskog sabora, nijednom nije uzeo riječ u ime SDP-a" te dodao: "On ne razumije ništa o Europi, nije fit baviti se time jer o tome ništa ne zna."

O činjenici da mu spočitavaju bahatost kaže: "To nije točno, imate unaprijed pripremljene komentare. Bio sam kakav inače jesam, pristojan, s argumentima, za razliku od Bernardića koji je pun floskula i uvreda. Nastojao sam biti miran, to je inače moj karakter, malo što me može izbaciti iz takta."

Zagreb: Predstavljena nova zaklada za pomoć oboljeloj djeci Mila za sve
Zagreb: Predstavljena nova zaklada za pomoć oboljeloj djeci Mila za sve
osvrnula se Društvene mreže gore zbog sučeljavanja: Maja Sever odmah se javila nakon komentara

U jednom trenutku sučeljavanja Davor Bernardić tražio je jedan u nizu papira sa snopa koji je donio u emisiju, a Andrej Plenković ga je upitao je li ga Maja Sever, novinarka HRT-a, pripremala za sučeljavanje.

"Ova je vlada učinila toliko dobra za razliku od vaše. Zar je vas Maja Sever spremala za emisiju", upitao je Plenković Bernardića.

Maja Sever | Autor : Davor Višnjić/PIXSELL Foto: Davor Višnjić/PIXSELL

Na pitanje reportera N1 Ranka Stojanca o tome i o odnosu prema novinarima, Plenković je odgovorio:

"Meni je Maja Sever simpatična, susjeda nam je, znamo se sto godina. Poanta koju sam jučer kazao je ova: Imate pretendenta koji želi biti premijer, imate emisiju Nedjeljom u dva voditelja Aleksandra Stankovića, kojeg također cijenim, koji objektivno nije desni centar. Odem u tu emisiju, razgovaramo, a onda isti taj g. Bernardić nema hrabrosti otići u tu emisiju koju priprema i gđa. Sever, nego dođe na konkurentsku televiziju i izvlači tuđe grafove. Ja sam pohvalio Maju Sever za njezin rad, a oni su mogli i sami pripremiti papire. Ako netko ima senzibilitet za novinare, imam ja."

NAKON PRVE DEBATE Analitičari o sučeljavanju: Bernardić je pretjerao s papirima, Plenković smireniji i siguran

Plenković je još istaknuo da nijedan premijer nije prije njega toliko izlazio pred novinare i komunicirao s njima. "Imate me na raspolaganju svaki dan", rekao je.

Football news:

Barcelona denied organizing attacks on its players in social networks
Rangnick will combine work of the head coach and technical Director in Milan
Veron-Messi: If you want to come to Estudiantes, the ten is yours!
World champion-1970 Tostao: Only a hybrid of Ronaldo and Messi can be compared to Pele
Diego Simeone: real get more penalties because of VAR, because they attack more
Wolves again among the top (above Arsenal and Tottenham): include superpowers in the second half, do not carry iron and recover using NASA technology
Nemanja MATIC: There is a great camaraderie at Manchester United. It will be an honor to achieve a lot with this team