logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

POČEO SINDIKALNI PROSVJED U ZAGREBU: ‘Nećemo u mirovinu sa 67 godina!’

Dnevno.hr

Prosvjedni skup protiv혻najavljene mirovinske reforme pod nazivom “Do탑ivi mirovinu i tebe혻se ti훾e” u organizaciji triju sindikalnih sredi큄njica혻– Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) i Matice hrvatskih sindikata (MHS), zapo훾eo je u podne na zagreba훾kom Europskom trgu.

Tijek doga휃aja:

Brojni 훾lanovi sindikata s transparentima su se okupili na Europskom trgu.혻Podr큄ku su im do큄li dati SDP-ovi혻Davor Bernardi훶혻i혻Gordan Maras.

Za큄to prosvjed?

Sindikati tra탑e povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodi큄nje osiguranike i혻ubla탑avanje penalizacije혻za prijevremeno umirovljenje, jer dr탑e da predlo탑ena reforma vodi u siroma큄tvo. U slu훾aju da Vlada ne prihvati njihove혻zahtjeve, sindikati najavljuju prikupljanje potpisa za raspisivanje refernduma.

SSSH, NHS i MHS su pozvali na prosvjed sve koji su za vra훶anje dobi za starosnu mirovinu na 65 godina 탑ivota i혻protiv pove훶anja penalizacije za prijevremeno umirovljenje, za sankcioniranje poslodavaca koji prisiljavaju radnike na ranije umirovljenje te one koji혻smatraju da je 60 godina 탑ivota i 41 godina radnog sta탑a sasvim dovoljno za ostvarivanje starosne mirovine bez penalizacije.

Tako휃er i one koji su protiv혻smanjenja혻izdvajanja u 1. mirovinski stup (javni i solidarni) na ra훾un pove훶anja혻izdvajanja u 2.혻stup, jer 훶e se time dati vi큄e privatnim mirovinskim fondovima izu kojih 훶e se financirati ve훶i broj umirovljenika. Nadalje, pozivaju i one혻koji smatraju da혻 mirovine za posebne kategorije korisnika treba izdvojiti u zaseban mirovinski stup i uskladiti s op훶im propisima za umirovljenje. Navode kako 훶e, ako혻Vladina mirovinska reforma pro휃e doprinosi radnika 훶e biti izvor financiranja raznih interesnih skupina, a njih je sada ve훶 19.

Upozoravaju kako 훶e svi koji ne훶e mo훶i radit od 67 godine 탑ivota biti trajno ka탑njeni smanjenom mirovinom i za vi큄e od 20 posto, a 훾ak i oni koji su odradili 41 godinu ne훶e mo훶i u mirovinu prije no 큄to navr큄e 62 godine 탑ivota.

Na skupu se okupilo혻vi큄e tisu훶a prosvjednika iz cijele Hrvatske koji su혻nosili혻sindikalne zastave i혻obilje탑ja te transparente na kojima je, me휃u ostalim,혻pisalo혻“Uzimate siroma큄nima, dajemo bogatima”, “O훾ekujte otpor, tek po훾injemo”,혻“Ho훶emo Hrvatsku za radnike, a ne samo za politi훾are!”, “S faksa na burzu, s posla na groblje”, “Mi smo izgradili, vi ste poplja훾kali”, “Penalizacija =혻siguran put u siroma큄tvo” itd.

Sindikat strojovo휃a Hrvatske혻dao je u petak potporu sindikalnim sredi큄njicama u prosvjedu protiv mirovinske reforme, “Do탑ivi mirovinu”,혻te je najavio da혻훶e provesti ‘industrijsku akciju’ u dru큄tvima H탐 Putni훾ki prijevoz i H탐 Cargo – i u subotu u podne zaustavio혻je na minutu혻svoje vlakove na podru훾ju Hrvatske koji su se oglasili lokomotivskim sirenama.

Potporu prosvjedu i zahtjevima dali su i iz Sindikata hrvatskih umirovljenika i neke oporbene stranke.

힋tromar: Prosvjed protiv mirovinske reforme je demokratsko pravo, ali uvijek prije treba dijalog

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga ure휃enja te zamjenik predsjednika HNS-a Predrag 힋tromar izjavio je u subotu kako je sindikalni prosvjed protiv mirovinske reforme demokratsko pravo, ali uvijek treba prije koristiti neka druga demokratska prava, prvenstveno dijalog.

“To je demokratsko pravo, ali ja mislim da uvijek treba prije koristiti neka druga demokratska prava, a to su prvenstveno dijalog. Hrvatska narodna stranka nije bila odmah zadovoljna sa svime 큄to je bilo predlo탑eno u mirovinskoj reformi, posebno 큄to se ti훾e 2.혻stupa, me휃utim, dijalogom smo sve rije큄ili. Drugi mirovinski stup ostaje aktivan, on je pravo svakog onog tko 큄tedi u drugom stupu.

Jedan dio sredstava mo훶i 훶e se realizirati odmah nakon ulaska u mirovinu. I mislim da takvim dijalozima mo탑emo dolaziti do kvalitetnijih rje큄enja nego samim prosvjedima”, rekao je novinarima 힋tromar,혻komentiraju훶i혻dana큄nji혻prosvjeda protiv mirovinske reforme, i 큄to o훾ekuje kako 훶e to sve pro훶i.

Komentirao je혻novinarsku tvrdnju da je zagreba훾ki gradona훾elnik i predsjednik Stranke rada i solidarnosti Milan Bandi훶 ja훾i nego ikad, a vezano za suradnju혻s혻biv큄om HNS-ovom saborskom zastupnicom Marijom Puh. Upitan strahuje li da 훶e Bandi훶 mo탑da zatra탑iti rekonstrukciju Vlade, 힋tromar je odgovorio da se na neki na훾in ‘govori i priziva nestabilnost Vlade’.

“Govori se i priziva na neki na훾in nestabilnost Vlade. Nestabilnost Vlade stvara nove uvjete za odlazak mladih izvan dr탑ave. Stabilnost Vlade upravo kontra toga stvara uvjete da mladi ostanu ovdje. To smo dokazali zadnjih godinu dana stabilnosti Vlade”, istaknuo je 힋tromar.

Naglasio je kako Ministarstvo graditeljstva i prostornoga ure휃enja radi na subvencioniranim kreditima, velika je potra탑nja za njima, svi koji su se javili 훶e dobiti subvencionirane혻kredite, kupit 훶e stanove, gradit 훶e ku훶e, ostat혻훶e ovdje, djeca se ra휃aju, ve훶 vi큄e od 260 djece samo po programu od pro큄le godine je ro휃eno do sada.

힋tromar je istaknuo i kako je i혻Europska komisija zaklju훾ila혻da su se kona훾no po훾ele provoditi reforme u obrazovanju.

“Oni vele nakon dugogodi큄njih혻politi훾kih prijepora. Vi큄e prijepora nema, stabilna혻je Vlada i idemo u reforme. I zato treba biti stabilna Vlada”, poru훾io je potpredsjednik Vlade i ministar혻힋tromar.

Na tvrdnju novinara da ipak puno postoji kritika, pogotovo na Bandi훶a da on zapravo kupuje zastupnike novcem Zagrep훾ana te upitan 큄to ka탑e na takve kritike, 힋tromar je rekao kako ne 탑eli vjerovati, da su to kaznena djela, ali ukoliko se utvrdi da jesu,혻Dr탑avno odvjetni큄tvo mora odraditi svoj posao.

“Veli se i da su mo탑da to kaznena djela. Ja ne 탑elim vjerovati da su to kaznena djela, ali ukoliko se혻utvrdi da jesu, mislim da ministarstvo, to jest Dr탑avno odvjetni큄tvo mora odraditi svoj posao, kao 큄to je i do sada odra휃ivalo”, kazao je.

Upitan zna훾i li to da nema straha od rekonstrukcije Vlade,혻힋tromar je odgovorio: “Vlada mora biti stabilna. Ako 훶e Vlada biti stabilna, bit 훶e puno bolji i kvalitetniji uvjeti 탑ivota u Hrvatskoj”.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornoga ure휃enja Predrag 힋tromar (HNS) na pitanja novinara odgovarao je na zagreba훾kom혻Arhitektonskom fakultetu nakon 큄to je otvorio konferenciju혻“Integralni pristup za큄titi, planiranju i upravljanju krajobrazima”, odr탑anoj povodom obilje탑avanja Me휃unarodnog dana krajobraza Vije훶a Europe.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Themes
ICO