Croatia

PODACI KOJI ĆE VAS ŠOKIRATI! Svako peto dijete žrtva je seksualnog nasilja u Hrvatskoj

pixabay

Prosje훾no, jedno od petero djece imalo je doticaj sa seksualnim nasiljem.

U 80 posto slu훾ajeva rije훾 je o osobi iz uskog kruga povjerenja, jedna od tri 탑rtve nasilja nikada nikome ne훶e re훶i da je zlostavljana, istaknula je u utorak na okruglom stolu “Prevencija nasilni훾kog pona큄anja i seksualnog uznemiravanja u sportu” Marija Crnkovi훶 iz Sredi큄njeg dr탑avnog ureda za sport.

Posljedice seksualnog nasilja mogu biti pogubne i trajati cijeli 탑ivot, no, isto tako takvo nasilje mo탑e biti sprije훾eno, rekla je Crnkovi훶 na okruglom stolu koji su organizirale pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i za djecu, saborski Odbor za ravnopravnost spolova i zastupnik Veljko Kajtazi.

탐elimo 큄to ve훶u za큄titu djece, bolji nadzor i prevenciju, poru훾ila je izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Irena Petrijev훾anin Vukasnovi훶, podsjetiv큄i da je koncem pro큄le godine Sabor izmijenio Kazni zakon u koji je uneseno nezastarijevanje izvr큄enja kazne i progon po훾initelja seksualnog nasilja.

Zastupnica je poru훾ila kako, neovisno o strana훾koj pripadnosti, kolege trebaju biti slo탑ne da seksualno zlostavljanje i iskori큄tavanje djece spada u najte탑a kaznena djela.

Spomenuti okrugli stol uprili훾en je uz upozorenje da su sportski rezultati i postignu훶a sporta큄ica i sporta큄a uvijek u prvom planu, dok se o nasilju i seksualnom uznemiravanju u sportu vrlo rijetko govori, premda relevantni podaci pokazuju da je ono itekako prisutno.

Sporta큄ice i sporta큄i, bilo da se radi o djeci, mladima ili odraslima, o amaterskom ili profesionalnom sportu, na putu prema svojim sportskim ciljevima znaju biti suo훾eni s te큄kim izborom: trpiti verbalno, seksualno ili fizi훾ko nasilje nadre휃enih osoba ili mu se suprotstaviti i na taj na훾in riskirati sportsku karijeru.

Na탑alost, budu훶i da ulog zna biti velik, nasilje 훾esto ostaje neprijavljeno i neprocesuirano, a 훾ak i kada se registrira, nasilno postupanje se pravda i poku큄ava sakriti iza vrhunskih sportskih rezultata.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Juve are not going to keep Pjanic and have stopped trying to sign Artur
Gerardo Martino: The year in Barcelona was the worst of my career
Thousands of Zoom-viewers in Denmark – the best performance of the restart. Aarhus made friends with the service, recreated the stands and carefully added offline
La Liga agreed on June 11 as the date for the resumption of the season with the highest sports Council of Spain
Liverpool want to close the deal for Werner in the coming days
Brendan Rodgers and his wife had a coronavirus
UEFA has not yet made a decision on the postponement of the European Cup finals and the format of their completion