Croatia

Pogledajte kako postupiti ako iznajmljujete privatni smještaj i turist oboli od Covida-19

Došlo je novo vrijeme u turizmu, s koronavirusom kao najvećim izazovom. Vlasnici apartmana i drugih privatnih smještaja moraju se dobro pripremiti, u slučaju njegove zaraze koronavirusom.

Prema protokolu Zavoda za javno zdravstvo najprije morate obavijestiti liječnika u ugovornoj ili turističkoj ambulanti.

Ako je zaražen, gost ne smije napustiti smještaj i platiti boravak

“Prije svega treba naložiti gostu da ne smije napustiti apartman isto tako i njegovi kontakti. Ukoliko treba, hrana se mora dostaviti ispred vrata. Ako neko vrijeme gost mora ostati u apartmanu, a vlasnik nema daljnje rezervacije, gost treba platiti taj smještaj, to jest moraju se dogovoriti o cijeni”, kaže Martina Nimac, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-u.

Ako ne može platiti smještaj, vlasnik ga mora povezati s mjerodavnim tijelima županije koja će ga uputiti i prebaciti u organizirani smještaj, a u Splitu je to u Hotelu Zagreb na Duilovu.

“Ako se ustanovi da ima Covid-19, tada će se zapravo, ukoliko nema potrebe za hospitalizacijom, organizirati njegov povratak u matičnu zemlju”, kaže Nimac u razgovoru za HRT.

U slučaju da ostane u bolnici, a njegov pratitelj želi ostati u Hrvatskoj, tada se ta osoba smješta u izolaciju u organiziranom smještaju. Mnoge iznajmljivače brine kako postupiti s eventualno oboljelima u apartmanima i stambenim zgradama.

“S obzirom na broj gostiju, veća je šansa da će vam se razboljeti susjed Hrvat nego turist u tom apartmanu. Ako se pak razboli otprema se u matičnu zemlju ili pak u drugi smještaj”, istaknula je Nimac.

Kako su se domaćini snašli u moru pitanja, nedoumica, preporuka i odredbi vezanih u slučaju zaraze njih i gostiju u obiteljskom smještaju – vidjet će se tek u praksi, jer nitko se u svijetu dosad nije susreo s “novim normalnim” kako sve češće nazivamo nova pravila ponašanja.

Komentiraj

Football news:

Barcelona refused to sell for 60 million euros Trinca u, bought from Braga for 31 million. The club count on him
Chelsea will compete with Everton for Regilon. Real Madrid is ready to sell him
Espanyol asked La Liga to cancel the flight. The Catalans have been in the relegation zone since the fifth round
Inter have not yet decided on Conte's future. Everything will be decided after the Europa League
Haji resigned as Viitorul's coach
Karim Benzema: Ronaldo's Game made me love football
Sanchez will break his contract with Manchester United and leave for Inter for free. It will receive 7 million euros a year