Croatia

Polemike oko crvene zvijezde: Petokraka kao umjetnost ili simbol totalitarizma?

Nije 1945., ali riječka petokraka uzbudila je strasti kao da jest. Prije četiri dana na vrh nebodera “grada koji teče” umjetnik Nemanja Cvijanović postavio je instalaciju sastavljenu od 2800 krhotina stakla “koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitci za Rijeku”.

instalacija nemanje cvijanovića Na Riječki neboder postavljena crvena petokraka koja je uzburkala javnost

Nalazila se na tom neboderu crvena zvijezda i već spomenute ‘45., a upravo 20. rujna ova trenutačna je osvanula jer, kako su poručili organizatori programa Rijeka 2020. – Europska prijestolnica kulture, na taj je dan 1943. izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj.

Ministri protiv

Da petokraka nema što raditi u Rijeci, odmah je ustvrdio ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, koji je kazao kako “ovakve kvaziumjetničke anakronizme, usprkos umjetničkim slobodama” ne podržava, dok je ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek rekla da je instalacija “Spomenik crvenoj Rijeci” izvedena “mimo zakonom propisane procedure”.

Zaključila je ministrica i da je riječ o “primarno političkoj akciji kojoj je cilj poticati ideološke sukobe”. Je li tako, sam umjetnik Nemanja Cvijanović, koji je član Nove ljevice, nije kazao, ali shvatili su to tako oni koji su, po postavljanju petokrake, na riječkim ulicama prosvjedovali, a čini se, i u udruzi hrvatskih branitelja dragovoljaca Slavija Vinkovci, iz koje su jučer objavili da su dan nakon postavljanja zvijezde u Rijeci, oni u Vinkovcima jednu spalili.

Ministrica obuljen koržinek Riječka petokraka nepropisno je postavljena, to je politička provokacija

– Za nas je petokraka simbol zla i okupacije Hrvatske, simbol ubojica Hrvata. Potaknuti agresivnim veličanjem petokrake, imali smo potrebu pokazati što mi mislimo o petokraki. Uz saznanje da je Vijeće EU donijelo deklaraciju o zabrani veličanja totalitarnih režima među koje spada i komunizam, imamo potrebu složiti se s Vijećem te smo odlučili da ćemo pred spomenikom žrtava partizanskog metka i noža, zapaliti zločinačku petokraku – napisao je u priopćenju predsjednik UHBDDR-a Slavija Vinkovci Nikola Marković Žuti.

Kazali su vinkovački branitelji, okupljeni oko netom zapaljene bijele zastave s crvenom zvijezdom, kako su svjesni da su takvim razmišljanjem za neke glupavi, no to je njihov izbor.

– Jako nas žalosti što su neki domoljubni simboli zabranjeni, dok petokraka i kokarda nisu – kazali su. U obranu petokrake jučer je stala, pak, saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović.

NE STIŠAVAJU SE REAKCIJE Ministarstvo branitelja: Petokraka neprihvatljiva; Obersnel: Nije točno ono što je ministrica rekla

Koristili je radnici

– Nisu li “najveće zlo” u Hrvatskoj socijalna nepravda i nejednakost, siromaštvo, iseljavanje, nesigurni uvjeti rada, Vlada koja misli još rezati radnička prava i još više pogodovati onom tankom sloju bogatih? Ne, filoustašama je najveći problem zvijezda – kazala je Peović, a na polemike oko petokrake osvrnuo se i riječki gradonačelnik, SDP-ovac Vojko Obersnel.

– Je li instalacija provokacija ili nije, svatko može razmišljati u sebi, kako što može razmišljati o bilo kojem umjetničkom djelu, ali očito da su neki svojim reakcijama pokazali pravo lice – kazao je Obersnel. Za komentar pitali smo i Franju Habulina, predsjednika Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA).

'Spomenik crvenoj Rijeci' Prosvjed zbog petokrake na neboderu, građani uzvikivali: 'Vukovar, Vukovar'

– Zvijezda petokraka nije zabranjena. Nije to napravilo ni Vijeće EU jer ona nije simbol komunizma ni bilo kakvog drugog režima. Ona je sindikalni simbol, simbol radnika koji su koristili oslobodilački pokreti u Drugom svjetskom ratu protiv fašizma i nacizma – rekao je Habulin, dodajući da petokraka smeta onima čiji su očevi i djedovi bili u ustaškoj vojsci, a oni su preuzeli ideju predaka, iako ni ne znaju zašto.

Football news:

Zidane on ISCO's words: it's ambition. Everyone wants to play
Bartomeu about VAR: In the match against Real Madrid, a non-existent penalty was awarded. We need fair football
Ian Wright: it's a Pity Ozil isn't playing, but Arteta's tenacity is admired
Josep Bartomeu: it was Important to start a new era for Barca with Messi. The Interests of the club are above all
Spider-man is a Barcelona fan. Tom Holland photographed in a Catalan t-shirt
Neymar made the world team of 5 players. There is no goalkeeper in it
Zidane on Barca's reaction after Classico: Real Madrid are focused on their goals. I don't mind talking