Croatia

PORAST PLAĆA JAVNIM SEKTORIMA: Plaće veće i do 800 kuna

Pixabay

훻elnici sindikata javnih slu탑bi predstavili su u srijedu u훾inak sporazuma s혻Vladom na혻rast혻pla훶a u훾itelja i drugih javnih slu탑benika istaknuv큄i da 훶e njihovim 훾lanovima pla훶e od rujna idu훶e godine porasti혻izme휃u 150 i 800 kuna.

Makroekonomist Matija Kroflin rekoa je na konferenciji za novinare da 훶e od rujna idu훶e godine zaposlenima u javnim slu탑bama pla훶e혻u neto iznosu porasti od150 (za one s ni탑im pla훶ama)혻do 800 kuna (za one s ne큄to vi큄im pla훶ama) uz predvi휃enu inflaciju혻od 1,2 posto.

Opovrgnuo je tvrdnje da혻su pla훶e zaposlenih혻u javnim i dr탑avnim slu탑bama혻u odnosu na ostale zaposlenike bolje nego 2008. te da su u svim drugim zemljama pla훶e u tim slu탑bama ni탑e od ostalih.

Pla훶e u dr탑avnim i javnim slu탑bama혻rastu sporije i padaju sna탑nije nego u ostalim sektorima

Napomenuo je kako je u odnosu na 2008. do큄lo do promjene metodologije izra훾una pa podaci nisu usporedivi, a prava je istina da je situacija za zaposlenike u혻dr탑avnim혻i javnim slu탑bama bitno혻pogor큄ana, 큄to pokazuje kretanje me휃ugodi큄njih stopa rasta pla훶a – pla훶e zaposlenih혻u tim slu탑bama od 2010. rastu sporije i padaju sna탑nije nego u ostalim sektorima.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim 큄kolama Branimir Mihalinec rekao je kako nastavniku혻s VSS-om u osnovnim i srednjim 큄kolama, koji je referentna to훾ka u sustavu obrazovanja, bruto pla훶a raste od 415 kuna za po훾etnika do 515 kuna za nastavnika pred mirovinom.

To zna훾i da samcu혻u Zagrebu neto pla훶a od rujna raste izme휃u혻238 i혻295 kuna, rekao je Mihalinec podsjetiv큄i da혻obrazovni sindikati nisu bili za혻sporazum, a혻svoju혻borbu za ve훶e pla훶e nastavljaju s Ministarstvom혻znanosti i혻obrazovanja.

훻im sindikati ne큄to postignu,혻krenu napadi혻na nastavnike da imaju prevelike혻pla훶e혻u odnosu na druge, a rade najmanje u Europi i s혻najmanje u훾enika, kao i druge혻neistine i la탑i, ka탑e Mihalinec.

Tvrdnja da hrvatski nastavnici rade najmanje u Europi je posljedica krivo i큄훾itane europske statistike, tvrdi Mihalinec, najnoviji podaci za 2017. potvr휃uju suprotno, odnosno da rade vi큄e od kolega u혻 zemljama OECD-a i EU-a.

Pla훶e zaposlenika u Europi od po훾etka혻do kraja karijere rastu do 60 posto, u Irskoj i do 100 posto,혻 a u혻Hrvatskoj maksimalno 20 posto, odnosno 0,5 po godini sta탑a, rekao je MiIhalinec dodav큄i da su u zemljama biv큄eg isto훾nog bloka pla훶e ipak ne큄to ni탑e, ali svi imaju ve훶e pomake u혻karijeri nego u Hrvatskoj.

Opovrgnuo je i tvrdnje da hrvatski nastavnici rade s najmanje혻u훾enika , osim onih u brdsko-planinskim i oto훾nim podru훾jima. Istina je da hrvatski nastavnici rade vi큄e od ostalih u Europi, sa prosje훾no jednakim brojem djece i u puno te탑im uvjetima nego 큄to to imaju ostali u Europi, ustvrdio je.

Ribi훶: Preporod poku큄ava drugima oteti 훾lanstvo

Predsjednik Matice hrvatskih혻sindikata Vilim혻Ribi훶 rekao je kako je vidljivo da pove훶anje nije od 32 do 150 kuna,혻kako tvrdi혻predsjednik Sindikata Preporod 탐eljko Stipi훶. Nakon procesa mirenja nema mogu훶nosti za 큄trajk zbog osnovice pla훶a혻pa혻nije jasno za큄to Preporod napada obrazovne sindikate koji su bili protiv sporazuma, osim poku큄aja otimanja 훾lanstva.

Preporod nikada nije samostalno organizirao 큄trajk protiv Vlade, nego se eventualno nama priklju훾ivao i odustajao i onda nas혻napadao. Neka organiziraju 큄trajk, nastave borbu혻i tra탑e pove훶anje za 19,9 posto i mi혻훶emo ga podr탑ati, poru훾io je Ribi훶.

Predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehni훾ara Anica Pra큄njak osvrnula se na optu탑be da su “탑uti혻sindikati” rekav큄i kako nije혻moralno ni prihvatljivo da im혻drugi sindikati bacaju klipove pod noge.

힋trajk 훾lanova Preporoda nije ni큄ta donio,혻a nije pametno ljude iscrpljivati i dovoditi ih u neugodnu situaciju bez rezultata, ustvrdila je.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.