Croatia

Pravobraniteljica Slonjšak iznijela Milanoviću mjere koje država trebaa poduzeti za invalide

Pravobraniteljica je posebno izdvojila važnost donošenja Zakona o osobnoj asistenciji i Zakona o inkluzivnom dodatku

Predsjednik Republike razgovarao s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak
Predsjednik Republike razgovarao s pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom Ankom Slonjšak
Foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Marko Beljan

Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Anku Slonjšak. Uz pravobraniteljicu za osobe s invaliditetom Ankom na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su zamjenici pravobraniteljice Darijo Jurišić i Mira Pekeč-Knežević, te asistentica pravobraniteljice Slonjšak Jana Milaković, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Računalo
Računalo
Novi način učenja 5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom upoznala je predsjednika Milanovića s dosadašnjim aktivnostima pravobraniteljstva, informirala ga je o problemima s kojima se susreću osobe s invaliditetom te je upozorila kako još uvijek nisu doneseni neki važni zakoni koji bi sustavno i pravedno riješili položaj i prava osoba s invaliditetom. U tom je kontekstu pravobraniteljica posebno izdvojila Zakon o osobnoj asistenciji i Zakon o inkluzivnom dodatku.

Pravobraniteljica je na sastanku istaknula kako je uloga države ključna ukoliko se doista želi unaprijediti postojeći sustav brige za osobe s invaliditetom. Kao mjere koje država mora poduzeti izdvojila je, između ostaloga, ukidanje cenzusa za naknade s osnove invalidnine, osiguranje usluge u zajednici jer postojeće nisu dovoljne te korištenje sredstava iz fondova Europske unije za one usluge koje sada izostaju.

Doživi hedonistički vikend u vinskim podrumima Slavonije i Baranje
Doživi hedonistički vikend u vinskim podrumima Slavonije i Baranje
Vinski raj Doživi hedonistički vikend u vinskim podrumima Slavonije i Baranje

Nadalje, istaknula je kako je kvaliteta života osoba s invaliditetom zbog pandemije izazvane korona virusom dodatno narušena. Koronavirus ne smije biti izlika za nečinjenje, poručila je pravobraniteljica Slonjšak.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom predložila je Predsjedniku Republike suradnju na obilježavanju Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, što je predsjednik Milanović prihvatio.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Salzburg coach Marsh: Atletico are no different from Lokomotiv in their style of play. The difference in the level of players
Bartomeu and his Directors can resign tomorrow if the vote of no confidence is not postponed
Luka Modric: would Exchange the Golden ball for Croatia winning the world Cup
We've taken apart Bale's Golf skills with the pros. It seems that Gareth trains 15 hours a week
Alli was not included in Tottenham's bid for the match against Burnley, although he is not injured
ISCO: Zidane changes me in the 50-60th minute or even at half-time, and releases me in the 80th
Pirlo on Ronaldo's optimal position: Start from the left inside and move to the center. He can play alongside Morata or Dybala