Croatia

Pred malim zelenim morskim kornjačama je važan zadatak preživljavanja

Golema želva ili zelena morska kornjača polaže jaja u pijesku na plažama.

Službenik je tijekom patrole i obilaska otočja Xisha snimio trenutak kada su male kornjače izlazile iz pješčanog gnijezda i krenule prema moru.

Pred njima je važan zadatak preživljavanja u prirodi. Bježanje od većih životinja u moru i pronalaženje hrane su presudni za njihov daljnji razvitak.

Goleme želve su položile jaja na ovoj plaži početkom svibnja. Ženke u pijesku polegnu oko 100 jaja tijekom nekoliko tjedana.

Ova vrsta kornjača se nalazi u drugoj kategoriji zaštićenih životinja u NR Kini. Otočj Xisha je jedno od njihovih najvećih prirodnih staništa u Južnom kineskom moru.

Odrasli primjerci narastu do dužine od jedan i pol metra i teže oko 200 kilograma. Želve možemo prepoznati po kratkoj čeljusti, kljun je nazubljen, ali nije savijen.

Dodajmo kako ove kornjače mijenjaju boje gornjeg dijela oklopa s godinama. Kod mladih životinje je leđna strana tamna, dok je kod odraslih primjeraka uglavnom smeđa i prošarana. Trbuh im je svjetle žućkaste boje. Postoji više podvrsti zelene morske kornjače.

Žive u toplim i tropskim morima, često izlaze na kopno kako bi se sunčale, a ima ih i na području Mediterana. Ovu kornjaču u Meksiku nazivaju tortuga blanca (bijela morska kornjača).

Komentiraj

Football news:

Captain Huesca's armbands-a textbook on the history and geography of Spain
Barcelona denied organizing attacks on its players in social networks
Rangnick will combine work of the head coach and technical Director in Milan
Veron-Messi: If you want to come to Estudiantes, the ten is yours!
World champion-1970 Tostao: Only a hybrid of Ronaldo and Messi can be compared to Pele
Diego Simeone: real get more penalties because of VAR, because they attack more
Wolves again among the top (above Arsenal and Tottenham): include superpowers in the second half, do not carry iron and recover using NASA technology