Croatia

Predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta “Ruđer Bošković”: “Sve je napravljeno po pravilima struke i nema razloga za zabrinutost”

Nakon što je Velika Britanija odobrila cjepivo protiv koronavirusa i najavila kako bi  cijepljenje trebalo početi idući tjedan, javnost se pita kada će ono stići u Hrvatsku.

Profesorica iz Velike Britanije dr. Sian Meryl Griffiths kazala je u HRT-ovoj emisiji “Otvoreno” da je jako pozitivna nastrojena prema činjenici o cjepivu.

“Očekujem da se cjepivo najprije koristi cjepivo u bolnicama, za one najranjivije, one kojima najviše treba. To su starije osobe, pa oni kojima je ugrožen imunitet, a tek onda ostatku populacije, ali ne prije slijedećeg proljeća, vjerojatno.”

Istaknula je da očekuje malo negativnih posljedica. Pronašli smo malo negativnih nuspojava, dodala je. Potvrdila je kako smatra da je hrabra odluka Velike Britanije da prva krene s cijepljenjem.

“Očekujemo da ćemo procijepiti sve kojima je to potrebno. Mislim da svi u znanstvenoj zajednici podržavaju ovu našu odluku. Cjepivo je procijenjeno što se tiče kvalitete, učinkovitosti i sigurnosti, istaknula je. Uspoređivala je saznanja o pandemiji SARS-a i Covid-19.”

Andreja Ambriović Ristov, članica Znanstvenog savjeta Vlade i predstojnica Zavoda za molekularnu biologiju Instituta “Ruđer Bošković” izjavila je kako je zadovoljna pozitivnim mišljenjem profesorice Sian Meryl Griffiths. I ona smatra da cjepivima treba vjerovati.

“Ova suradnja na svjetskoj razini koja je dovela do razvoja cjepiva dovela je do toga da sada imamo tri cjepiva koja samo što nisu odobreni. Ne očekujem nikakve probleme. Proces stvaranja cjepiva je skraćen”, dodala je.

Napominje da je klinički pokus napravljen po svim pravilima struke i na velikom broju ispitanika te da nema razloga za zabrinutost.

Stipan Jonjić, imunolog s Medicinskog fakulteta u Rijeci kazao je da se jedino u sadašnjoj situaciji bojao incidenata, nuspojave i slično. Bitno nam je povjerenje ljudi. Drago mi je da su Britanci iskočili u cjepivu. Oni imaju tu veliko iskustvo, dodaje.

“Što se tiče samog cjepiva, ne dvojim da će ono štititi i da ćemo s njima moći ograničiti epidemiju. Mislim da je sada zadaća znanstvenika da širimo optimizam ali istovremeno nemojmo se zavaravati. U naredna dva mjeseca prijeti velika opasnost. Do cjepiva se moramo paziti. To je vrlo neugodna bolest jer može rezultirati bolešću i gubitkom brojnih ljudi”, dodaje.

Komentiraj

Football news:

The Premier League has changed its approach to determining offside after Man City's Aston Villa goal. Now in this situation will be fixed out of the game
Zlatan and Lukaku had a conflict in the Italian Cup match
Zlatan scored 8 goals for Inter Milan. More than any other team
Alli is not training with Tottenham due to negotiations with PSG. He does not want to let Levi go
Batshuayi scored in the Premier League for the first time since October 2019
Valdarno about leaving the Youngster rent in the Arsenal and Real Madrid Player should not be so quick to give up. He did not have enough patience
Ighalo has announced his departure from Manchester United