Croatia

Riješena višemilijunska razbojništva na području Zagreba

Zagrebačka policija izvijestila je u utorak da je dovršeno kriminalističko istraživanje nad pet hrvatskih državljana zbog ukupno 14 kaznenih djela, a šteta se procjenjuje na oko 12,4 milijuna kuna.

“Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke su, u suradnji i koordinaciji s Ravnateljstvom policije, Županijskim državnim odvjetništvom u Velikoj Gorici i Županijskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, proveli višegodišnje kriminalističko istraživanje nad hrvatskim državljanima (56, 41, 35, 32, 31) zbog sumnje da su počinili devet kaznenih djela “Razbojništvo”, kazneno djelo “Neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari”, dva kaznena djela “Krivotvorenje isprave” i kazneno djelo “Oštećenje tuđe stvari” te jedno kazneno djelo “Dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom”, odnosno ukupno 14 kaznenih djela”, navodi policija u priopćenju.

Dodaju da su kaznena djela počinjena od 29. travnja 2006. godine do 11. prosinca 2017. godine. Sumnja se da je 56-godišnjak sudjelovao u počinjenju svih kaznenih djela, dok je tijekom 2006. i 2007. godine zajedno sa 41-godišnjakom i sada pokojnim hrvatskim državljaninom rođenim 1967. godine počinio šest kaznenih djela razbojništva nad zaštitarima prilikom prijevoza novca u blindiranim vozilima na području Zagreba.

Utvrđeno je da su kaznena djela počinili na način da su pratili zaštitare koji su sakupljali novac u raznim trgovačkim centrima, da bi potom osumnjičeni 41-godišnjak i pokojni hrvatski državljanin (1967.), uz prijetnju zaštitarima automatskim puškama i pištoljima od njih otuđili novac i pištolje, nakon čega bi se udaljili prema automobilu u kojemu bi ih čekao osumnjičeni 56-godišnjak. Prilikom počinjenja kaznenih djela osumnjičeni su bili maskirani fantomkama s prorezima za oči, rukavicama te bi odjenuli pretežito tamniju odjeću. Sva kaznena djela uvijek je organizirao osumnjičeni 56-godišnjak, ujedno uvijek i vozač ranije otuđenih automobila s postavljenim ranije otuđenim nepripadajućim registracijskim pločicama. Vozilo bi nakon toga zapalili ili ga na drugi način uništili.

Sumnja se da je 7. ožujka 2017. godine osumnjičeni 56-godišnjak zajedno s osumnjičenim 31-, 32-godišnjakom i još jednim nepoznatim počiniteljem sudjelovao u počinjenju kaznenog djela “Razbojništvo” nad zaštitarima na Sveticama. I ovo su kazneno djelo počinili na gore opisani način te tako ostvarili obilježja i kaznenih djela “Neovlaštena uporaba tuđe pokretne stvari”, “Krivotvorenje isprave” te “Oštećenje tuđe stvari”.

Nadalje, sumnja se da su osumnjičeni (56-, 31-, 32-, 35-godišnjak) 11. prosinca 2017. godine počinili kazneno djelo “Razbojništvo” nad zaposlenicima kladionice u Zagrebu u Ulici Ivana Lučića te uz prijetnju automatskom puškom i automatskim pištoljem otuđili novac.

Tijekom kriminalističkog istraživanja policijski službenici su utvrdili da je 56-godišnjak sudjelovao u organizaciji i izvršenju dva kaznena djela “Razbojništva” na štetu poduzeća koje se bavi plemenitim kovinama, i to 21. srpnja 2011. te 20. veljače 2012. godine u Tratinskoj ulici. Za kazneno djelo razbojništva od 21. srpnja 2011. godine policijski službenici su ranije podnijeli kaznenu prijavu protiv 56-godišnjaka i još pet počinitelja, a za koje kazneno djelo je 56-godišnjak nepravomoćno oslobođen. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeni su novi dokazi protiv osumnjičenog koji će biti proslijeđeni nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu na daljnje postupanje.

Ukupan iznos otuđenog novca i zlata u novo prijavljenim kaznenim djelima iznosi oko 12,4 milijuna kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 41- i 35-godišnjak su predani pritvorskom nadzorniku, dok su 56-, 31- i 32-godišnjak vraćeni na izdržavanje kazne zatvora. Posebno izvješće je podnijeto Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, zaključuje policija.

Komentiraj

Football news:

Nemanja MATIC: There is a great camaraderie at Manchester United. It will be an honor to achieve a lot with this team
17 - year-old Liverpool forward Elliott has signed a professional contract
Inter scored an 18-year-old refugee. In 2016, he sailed to Sicily from Africa on a rubber boat
General Director of the banner of Labor about the player who was hit by lightning: the Dynamics of recovery is positive,it will play
An autobiography about Modric's career will be published in Russian
Dani Alves on Ramos' foul: Real Madrid have taught us to do more than we are used to
Barcelona played the best match at Setien. Even Griezmann scored: a perfect parachute after a heel pass from Messi