Croatia

Stožer uskoro objavljuje nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj

Testiranje nije metoda kojom se može na siguran način spriječiti širenje epidemije, poručio je Beroš.

Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Konferencija za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite
Foto: POOL/PIXSELL

Pogledajte galeriju 1/3

Nacionalni stožer civilne zaštite u 16 sati na konferenciji za medije obznanit će nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj.

GORAN ROIĆ: 'Potpuno su neistinite izjave oca medijima da je u pitanju bio život djeteta'

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novih slučajeva, ukupno je zaražena 481 osoba, objavio je jutros stožer. Od zaraženih, 14 je ljudi na respiratoru, a njih 80 posto ima kronične bolesti. Potvrđena su i dva slučaja zaraze u policiji.

Ukupno je testirano 3958 uzoraka, a samo jučer obavljeno je 566 testiranja, što ukazuje da su pokrenuti kapaciteti u funkciji i da se povećava broj testiranja, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ponovno je istaknuo da testiranje ne može nadomjestiti odgovorno ponašanje kojim se sprječava širenje epidemije. "Testiranje nije metoda kojom se može na siguran način spriječiti širenje epidemije", poručio je.

Video - Alemka Markotić o uključivanju znanstvene zajednice oko povećanja testiranja

Što se tiče težih bolesnika, na respiratoru ih je 14  - osam u Zagrebu, tri u Osijeku te po jedan u Rijeci, Splitu i Dubrovniku. To je, kaže Beroš, tri posto od ukupnog broja oboljelih i zadovoljavajuće jer su projekcije govorile da će se raditi o pet posto bolesnika.

Za muškarca koji je preminuo od koronavirusa u Istri rekao je da mu klinička slika nije bila teška, no izvidi su još u tijeku, a prema sadašnjim informacijama obitelj je odbila preporučenu hospitalizaciju.

Zagreb: 220. sjednica Vlade održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
Zagreb: 220. sjednica Vlade održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici
SJEDNICA VLADE Beroš: Lažne vijesti uznemiravaju, no radimo na nabavi opreme. Plenković: Idu nove mjere za gospodarstvo

Beroš je komentirao i stanje u bolnicama. Izvijestio je da su u KBC-u Sestre milosrdnice negativni svi liječnici, sestre i pacijenti koji su bili u kontaktu sa zaraženima u jedinici za intenzivno liječenje, a ta jedinica i dalje je u punoj funkciji.

Ponovio je da u bolnici u Osijeku nisu utvrđeni propusti, sada se radi na organizaciji Hitne medicinske pomoći jer djelatnici Hitne često nemaju vremena prethodno testirati bolesnike kojima pružaju pomoć.