Croatia

Stručnjaci s Harvarda: Hrvatska će imati gospodarski rast od 2,16 posto do 2028., a BIH 4,1 posto

Stručnjaci naglašavaju kako je jedna od ključnih stavki upravo divezifikacija gospodarstva i razvoju proizvoda koji se temelje na novim tehnologijama.

Zagreb: Radnici postavljaju skele na Gornjogradsku gimnaziju
Zagreb: Radnici postavljaju skele na Gornjogradsku gimnaziju
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Pogledajte galeriju 1/2

Prema projekcijama gospodarskog rasta kojeg su objavili stručnjaci američkog sveučilišta Harvard, Hrvatska će se razvijati znatno sporije od većine tranzicijskih zemalja do 2028. godine. Očekuje se da će godišnja stopa rasta biti 2,16 posto te navode kako Hrvatska spada u donji dio popisa zemalja s gospodarskim rastom. 

GERMANY-FRANKFURT-COVID-19-SHOPS-FACE MASK REQUIREMENT
GERMANY-FRANKFURT-COVID-19-SHOPS-FACE MASK REQUIREMENT
Isplati se upumpavanje milijardi u gospodarstvo Brži oporavak: Nijemci sada troše i više nego prije pandemije

Projekcije za susjedne zemlje

Analiza pokazuje da će, za razliku od Hrvatske, zemlje u njezinom okruženju imati veći gospodarski rast. Za Bosnu i Hercegovinu očekuju godišnju stopu rasta od 4,1 posto, te navode kako je ekonomija BIH-a postala kompleksnija u posljednjem desetljeću što će pomoći u gospodarskom rastu. 

Kad je riječ o Srbiji, njoj predviđaju gospodarski rast od 2,9 posto u idućem desetljeću. No, napominju je da gospodarstvo Srbije u posljednjem desetljeću postalo manje diverzificirano što je otežalo izvoz proizvoda. Međutim, očekuje se kako će iskoristiti gospodarske prilike pred njom kako bi diverzificirala svoju proizvodnju.  

Stručnjaci s Harvarda očekuju da bi Slovenija godišnje mogla imati gospodarski rast od 2,4 posto. Navode kako je Slovenija značajno diverzificirala svoju ekonomiju te se očekuje da bi mogla to iskoristiti u narednom periodu. Međutim, zbog kompleksnosti gospodarstva s obzirom na razinu prihoda koje Slovenija ima rast neće biti veći od 2,4 posto. 

Zagreb: Ministar Marić komentirao procjene pada BDP od 10.8%
Zagreb: Ministar Marić komentirao procjene pada BDP od 10.8%
Zdravko Marić: 'Smanjivanje poreza nije garancija da će neto plaće porasti, mi nemamo mogućnosti prisile'

Stručnjaci naglašavaju kako je jedna od ključnih stavki za rast upravo diverzifikacija gospodarstva i razvoj proizvoda koji se temelje na novim tehnologijama. U slučaju Hrvatske navode kako je naše gospodarstvo postalo manje kompleksno usprkos činjenici da je došlo do diverzifikacije jer proizvodi koji se stvaraju u zemlji su niže tehnološke razine. 

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Football news:

Raheem sterling: Looking for tickets to Lisbon. From the 10th to the 24th. Retweet if you can help
Pep Guardiola: Gabriel is the best player of matches with Real Madrid
Three heroes of Lyon in the match with Juve – among them the defender, whom the fans drove in the fall
Manchester City and Lyon will meet in the 1/4 final of the Champions League on August 15 at Jose Alvalade
Photo of Pep and Zizou – just a gift for Showsport users
Ronaldo was eliminated so early from the Champions League for the first time in 10 years, although he tried very hard – in the playoffs for Juve, only he scores
Rudi Garcia: to Pass Juventus is a feat. The most pleasant defeat in my career