Croatia

Stručnjak otkriva: ‘Što je dijete slinavije sada, bit će zdravije kad odraste!’

Flickr

쏧munosni sustav je kao vojska. On se mora trenirati. Ako ne trenira (a treniraju ga crijevne bakterije, razni virusi), on 훶e se ulijeniti.

Gostuju훶i u Jutarnjem programu televizije Happy, profesor doktor Branimir Nestorovi훶,혻jedan od najboljih i najcjenjenijih pulmologa i alergologa u Srbiji, na훾elnik pulmologije u Univerzitetskoj bolnici u Tir큄ovoj, razbio je nekoliko mitova u koje smo gotovo svi vjerovali, a ti훾u se slabog imuniteta kod djece, unosa teku훶ine i bakterija kojih se svi toliko pla큄imo.

Govore훶i o imunitetu kod djece, doktor je rekao da, po nekim ameri훾kim statistikama j do 6. godine 탑ivota imaju respiratorne infekcije 6 do 8 puta 훾e큄훶e od starijih. Oni su iz raznih razloga predisponirani da 훾esto budu bolesni. Ipak, ka탑e doktor, to nije razlog za brigu. Ono 큄to je najva탑nije da pratite nije toplomjer, ve훶 to kako dijete izgleda.

쏱ostoje ti neki engleski vodi훾i koji ka탑u da temperaturu treba skidati kad je visoka, oni tvrde preko 39,5 i kad dijete izgleda lo큄e. Ako vam dijete ima temperaturu i ska훾e, igra se, to nije bolesno dijete, ka탑e doktor i dodaje:

쏮nogi ne vjeruju da je 훾ak 95, a po nekim istra탑ivanjima 98% infekcija kod djece zapravo virusno. Samo obi훾ni virusi koji do휃u i pro휃u. A ono 큄to je interesantno je da ona djeca za koju ka탑emo da su kilava jer se svaki 훾as razboljevaju, kasnije u 탑ivotu budu nevjerojatno zdrava.

쏱ro큄le godine zavr큄eno je jedno istra탑ivanje koje je pokazalo da djeca koja kao mala rijetko imaju temperature, kasnije u 탑ivotu 훾e큄훶e obolijevaju od raka. To je zato 큄to je imuni sistem kao vojska. On se mora trenirati. Ako ne trenira (a treniraju ga crijevne bakterije, razni virusi), on 훶e se ulijeniti.

Doktor ka탑e da je normalno da djeca budu stalno bolesna i da ne treba tome pridavati neki zna훾aj.

쏫ao 큄to sam ve훶 rekao, u ve훶ini slu훾ajeva su to samo virusne infekcije, u svega par posto su bakterijske, one koje se lije훾e antibioticima. Djeca koja imaju bakterijsku infekciju se prepoznaju, druga훾ije izgledaju, ne큄to su dehidrirani, uspavani, odbijaju obroke╈

AKO OVO NE RADITE, ODMAH PO훻NITE! Pet dobrih razloga da svakodnevno pijete jogurt

Govore훶i o unosu teku훶ine koji je sad postao poput mode jer svi nose neke bo훾ice s vodom gdje god da krenu, doktor Nestorovi훶 ka탑e da je to jedna velika manija.

쏺odu treba piti kad ste 탑edni. Kako 탑ivotinje znaju kad trebaju piti vodu, a nitko im nije rekao koliko litara moraju unijeti? Ameri훾ke preporuke ka탑u 2,8 litara za 탑ene, a 3,2 za mu큄karce, a kava se tu ne ra훾una. Ja u to ni큄ta ne vjerujem. Na큄 organizam je fino ba탑daren i vodu treba piti kada ste 탑edni.

Pazite, vi kad ste 탑edni, vi popijete odre휃enu koli훾inu vode, onoliko koliko vam prija i vi istog momenta vi큄e niste 탑edni iako ta voda jo큄 nije nigdje mrdnula iz 탑eluca. 탐eludac ima 쐌etar kojim izmjeri koliko vam treba vode, to je prosto nevjerojatno.

U Engleskoj su radili studiju na temu unosa teku훶ine. U jednoj grupi su nalijevali ljude 훾ajem i raznim teku훶inama, a u drugoj su jednostavno ljudi pili vodu kad su 탑edni. Ovi u prvoj grupi su imali 73% vi큄e tegoba nego ovi u drugoj.

Kandida nije bezazlena

쏫ad poremetimo floru antibioticima, onda kandida divlja, a ona lu훾i najmanje tri proteina koji izazivaju rak.

Najjednostavniji lijek za kandidu je maj훾ina du큄ica, a mo탑e da se koristi s uljem od origana koje je jedan od najja훾ih prirodnih antibiotika, savjetuje doktor Nestorovi훶.

Svi ka탑u da antibiotike ne treba uzimati ba큄 olako, a znamo da ima doktora koji ih olako daju.

쏛ntibiotici se daju kad postoji bakterijska infekcija koja je potvr휃ena brisom, recimo upala grla. Mnogi doktori tvrde da bakterijsku gnojnu anginu mogu prepoznati golim okom, ali to jednostavno nije to훾no.

Ima jedna studija koju su u Australiji sproveli. Okupili su 50 najboljih pedijatara i doveli im gomilu djece s gnojnom anginom da pregledaju i utvrde je li angina bakterijska ili virusna.

U samo 30% slu훾ajeva su doktori dali ispravnu dijagnozu, a jo큄 interesantnije od toga je 큄to su im isto dijete dovodili po dva puta i oni su u samo 22% slu훾ajeva oba puta dali istu dijagnozu. 힋to zna훾i da je u ve훶ini slu훾ajeva istom djetetu isti doktor dao razli훾ite dijagnoze, obja큄njava doktor.

쏡akle, moj savjet, kad dijete ima visoku temperaturu du탑e vrijeme bris, krvna slika, CRP, zaklju훾uje profesor Nestorovi훶.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Fans of Pilsen hung out in the car theater: watched the guest match, celebrated the restart and the victory
Players and coaches of the club from California call the fans every day: congratulations, advice and just chat. Very heartfelt!
Lampard will discuss the player's return to training with Kante, but the club will not press the Frenchman
Arsenal and Tottenham want to sign Willian for free. Clubs don't have money for transfers
In the NPL, the coronavirus was detected in 4 people from three clubs. We conducted 1,008 tests
Chelsea wants to buy a midfielder Barahma. Brentford asks for 40 million euros for the Algerian
Bayer is ready to sell Bale for 50 million euros. The winger is Interesting to Manchester City