Croatia

SUMANUTI POTEZ PREDSJEDNIKA TURKMENISTANA Izbacio riječ 'koronavirus' iz rječnika i zabranio njeno korištenje, sankcionira se i svaki spomen pandemije

Turkmenistan, država u srednjoj Aziji, odlučila se na uistinu neobičan korak u borbi protiv pandemije COVID-19. Naime, vlada u Ašgabatu izbacila je riječ koronavirus iz rječnika i zabranila njezino korištenje.

Prema novome, medijima se brani informiranje građana o pandemiji koja je zahvatila cijeli svijet, a riječ koronavirus izbačena je i iz brošura o javnom zdravstvu koje su proteklih dana bili dostupni u turkmenistanskim školama, bolnicama i na radnim mjestima.

Građani koje lokalne vlasti uhvate u razgovoru o pandemiji, kao i oni koji na javnim površinama budu nosili zaštitne maske, bit će uhićeni, javlja Turkmenistan Chronicle, jedan od rijetkih neovisnih medija čija je domena zbog toga nedostupna u državi.

Neprofitna organizacija Reporteri bez granica upozorava da je autoritarni predsjednik Gurbangulij Berdimuhamedov takvom mjerom svoj narod doveo u životnu opasnost zato što im je uskratio spasonosne informacije.

- Vlasti su ostale dosljedne provođenju bizarnih mjera koje sustavno guše slobode u toj državi - izjavila je Jeanne Cavelier, šefica Odsjeka za Europu i Središnju Aziju organizacije Reporteri bez granica.

Očekivano, Turkmenistan do ovoga trenutka nije potvrdio niti jedan slučaj zaraze COVID-19, unatoč tome što je susjedna zemlja Iranu, jednoj od najpogođenijih država na svijetu.

Više na Jutarnjem...

Football news:

I almost got kicked out of the Institute of physical education for Pasternak's poems, I slept on the floor at Dmitrieva's, I filmed the USSR-USA final. Tells Yuri Rost
Chelsea offers to introduce 9 substitutions in the Premier League
FIFA on punishing players for gestures in memory of George Floyd: it is Necessary to use common sense and take into account the context
Alba about Messi: His enthusiasm after his return is infectious for Barca
Brown on Sancho: Manchester United need a combination of talent and excitement. So it was with Ronaldo
Schalke did not buy Todibo from Barca for 25 million euros
Jurgen Klopp: Liverpool are still not Champions. We need to work hard