Croatia

SVESTRANI UMJETNIK: Prije deset godina umro je Alfred Pal

Kao mladić od 20 godina i nesuđeni student arhitekture, u holokaustu Drugoga svjetskog rata ostao je bez svih članova svoje obitelji. Pretrpjevši prvu logorašku internaciju na okupiranom teritoriju (Kraljevica i Rab), 1943. godine pridružio se partizanima gdje je kao odličan crtač imao vodeću ulogu u ilustriranju tiskovina i brošura za opismenjavanje boraca.

Po povratku u Zagreb plodove svoga uspješnog vođenja “Ilustriranoga Vjesnika” i “Kerempuha” nije dugo uživao. Od godine 1949. do 1953. izdržavao je drugu logorašku internaciju na Golom otoku. Slijedilo je razdoblje diskriminacije i rada pod pseudonimom sve do 1961. kada je priredio prvu samostalnu izložbu i kada su mu život i stvaralaštvo krenuli opet uzlaznom linijom.

Umjetnički iznimno aktivan u grafici, dizajnu i opremi knjiga, slikarstvu se posvećivao u ciklusima i unutar zidova atelijera. To ne znači, međutim, da mu je slikarski opus skromnijeg opsega. Sve do prometne nesreće, od posljedica koje je i preminuo 30. lipnja 2010. godine, Alfred Pal ostvario je niz začudnih slikarskih djela koja svjedoče iznimno umijeće i neponovljivost njegova slikarstva posvećenog borbi za ljudsku slobodu i pobjedu stvaranja nad razaranjem.

Komentiraj

Football news:

Nemanja MATIC: There is a great camaraderie at Manchester United. It will be an honor to achieve a lot with this team
17 - year-old Liverpool forward Elliott has signed a professional contract
Inter scored an 18-year-old refugee. In 2016, he sailed to Sicily from Africa on a rubber boat
General Director of the banner of Labor about the player who was hit by lightning: the Dynamics of recovery is positive,it will play
An autobiography about Modric's career will be published in Russian
Dani Alves on Ramos' foul: Real Madrid have taught us to do more than we are used to
Barcelona played the best match at Setien. Even Griezmann scored: a perfect parachute after a heel pass from Messi