Croatia

Tomašević: Građani će imati priliku odlučiti kako se troši njihov novac

Kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Tomislav Tomašević (Možemo!) u nedjelju je kazao da će građanima, kroz participativno planiranje proračuna, dati priliku da odluče kako će se uložiti proračunski novac u infrastrukture gradskih četvrti.

“Građani će konačno imati priliku odlučivati o načinu kako se troši novac u njihovim četvrtima: kroz participativno planiranje proračuna, odlučivat će kako se 200 milijuna kuna iz gradskog proračuna godišnje ulaže u gradnju komunalne i druge infrastrukture u njihovom susjedstvu”, poručio je Tomašević na konferenciji za medije.

U nedjelju je, s kolegama iz Možemo! i Zagreb je naš!, obišao četvrt Črnomerec te istaknuo da transparentnost troškovnika i participativno budžetiranje postoji u drugim gradovima u Hrvatskoj, a da je Zagreb spreman na takvu promjenu. Smatra da će se sudjelovanjem građana, spriječiti dosadašnja praksa preplaćivanja komunalnih radova, za što su, tvrdi, radovi na Črnomercu notorni primjeri.

“Najjednostavnije rečeno, ukinut ćemo praksu višestrukog preplaćivanja radova kako bismo višestruko unaprijedili komunalnu infrastrukturu, da bi kvaliteta života građana u četvrtima  bila bolja”, rekao je. Pozvao se na primjer da je 2017. i 2018. godine, iz plana komunalnih aktivnosti za 50-ak metara metalne ograde uz potok Črnomerec plaćeno 700 tisuća kuna, što je 14 tisuća kuna po metru ograde.

Vijećnica mjesnog odbora Bartol Kašić, Ria Bilić, smatra da se u Zagrebu gradske četvrti moraju razvijati, da se u njima mora graditi nova infrastruktura, ali da one moraju rasti po mjeri čovjeka.

“Ne smijemo dopustiti da Črnomerec postane spavaonica, kao što predviđa urbanistički plan uređenja Cankarova – Prilaz baruna Filipovića – Gradišćanska. Tu je planirana izgradnja ukupno šest zgrada”, rekla je dodajući da je to gotovo dvije tisuće stanovnika, koji bi sa svojim automobilima trebali doći u postojeću prometnu infrastrukturu, na “sumanuto zagušen” Prilaz baruna Filipovića.

“Takav pristup urbanom planiranju, koji ne uvažava potrebe ljudi koji bi ovdje trebali doći i živjeti nećemo više dozvoliti”, poručila je Bilić.

Football news:

UEFA will not exclude Real Madrid, City, Manchester United and the rest of the Super League founders from the semi-finals of the Champions League and Europa League (ESPN)
Sky Sports reporter: Some breakaway club leaders believe they were set up. They demand an explanation from the leaders
Maguire came into conflict with Woodward over information about the Super League at a meeting of players with the management of Manchester United
UEFA President to English clubs: Gentlemen, you have made a huge mistake. But you have time to change your mind
I won't get any benefit from Super League - I just want to save football. Perez gave a program Interview (and immediately fell for the lie)
Everton owner on joining Super League: Never. Clubs are public domain
UEFA President: Relegation from the Champions League is no longer a sporting failure, but a production risk that not everyone is willing to accept