Croatia

TREBA NAM BORBENI AVION KOJI MOŽE BRANITI MORE! Najpogodnija je ova ponuda za novu eskadrilu

Kona훾no je poznato tko je odgovorio na pozivno pismo Vlade RH za dostavu ponuda za nabavu eskadrile zrakoplova za potrebe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Na Vladin poziv odgovorili su iz SAD-a, koji nudi novi F16 Block 70/72 Viper, 힋vedska ponovno poku큄ava prodati svoje Gripene u konfiguraciji C i D, a polovne zrakoplove 탑ele nam prodati Izraelci i Francuzi. I dok nam Izraelci ponovno 탑ele prodati F16 Barak, novost na natje훾aju su Francuzi koji nam nude polovne dvomotorce Dassault Rafale. Op훶i je zaklju훾ak svih relevantnih analiti훾ara i upu훶enih vojnih stru훾njaka da je bilo koji od navedenih zrakoplova veliki iskorak za HRZ koji jo큄 operira na zrakoplovima MiG 21, starima vi큄e od 훾etiri desetlje훶a. Budu훶i da je prvi natje훾aj neslavno propao jer Izraelci nisu uspjeli ishoditi potrebne dozvole ameri훾ke tvrtke Lockheed Martin za prodaju dora휃enih modela F16 pa je sa zrakoplova trebalo skinuti sve dogradnje, svi se ovaj put samo mole da natje훾aj uop훶e bude realiziran. Jer, HRZ di큄e na 큄krgama i bit 훶e pravo 훾udo ako se MiG-ovi uspiju odr탑ati u zraku dok ne stigne zamjenska eskadrila.

No, kada se ve훶 tro큄i novac poreznih obveznika, onda bi svi 탑eljeli da se za utro큄eni novac dobije maksimum. Pogotovo zato 큄to se javno proklamira teza kako se zrakoplov nabavlja za razdoblje eksploatacije od nekoliko desetlje훶a. Otprije je poznato da Republika Hrvatska tra탑i zrakoplov koji je sposoban za kompletan dijapazon izvr큄enja zadataka, od prodora u dubinu teritorija neprijatelja, djelovanja po zemaljskim ciljevima, uspostavljanja prevlasti u zraku Prvi put je jedan umirovljeni 훾asnik dodao jo큄 jednu sposobnost o kojoj se dosad uop훶e nije raspravljalo, a itekako je va탑na za nacionalnusigurnost.

Slabost mornarice

Naime, umirovljeni viceadmiral Zdravko Kardum naveo je da bi bilo dobro da nova eskadrila bude opremljena za djelovanje po povr큄inskim ciljevima na moru. Kako navodi, bilo bi dobro kada bi budu훶a eskadrila bila sposobna pru탑iti potporu mornarici. To je izuzetno va탑no zato 큄to Hrvatska ratna mornarica tek treba zapo훾eti proces obnove kapaciteta i dok traje obnova, kako flotnog sastava, tako i raketnih sposobnosti, bitno je da na큄e teritorijalno more, ali i gospodarski pojas, budu pokriveni adekvatnom obranom.

Ranije smo pisali da RH ima golemu povr큄inu teritorijalnog mora i ekonomsko-gospodarskog pojasa u Jadranskom moru te da navedeni prostor nije adekvatno za큄ti훶en. Morska povr큄ina na koju RH pola탑e pravo u Jadranu gotovo je istovjetna povr큄ini kopna RH. Da bi se kvalitetno nadzirala i osiguravala takva povr큄ina, potrebno je respektabilno zrakoplovstvo, kako u ulozi nadzora i izvidnice, tako i u ulozi obrane ako to bude potrebno. Za djelovanje iznad morskih povr큄ina uvijek je bolje koristiti dvomotorne zrakoplove, dokaz za to je mo탑da i najpoznatiji mornari훾ki zrakoplov svih vremena F/A 18 Hornet.

Upravo bi zbog toga francuski zrakoplov na ovom natje훾aju mogao biti u prednosti. Naime, Dassault Rafale te큄ki je dvomotorac. Svi zrakoplovi koji su ponu휃eni na natje훾aju imaju i svoje mornari훾ke verzije, ali kako Hrvatska trenutno nema novca za dvije eskadrile, iz postoje훶ih bi bilo dobro odabrati zrakoplov koji s trenutnim karakteristikama mo탑e pru탑iti najbolju za큄titu zra훾nog prostora iznad kopnenog i morskog prostora RH.

Osim izbora zrakoplova, va탑no je i pitanje s kakvim naoru탑anjem novi zrakoplov dolazi. U paket naoru탑anja svakako trebaju biti uklju훾ene i protubrodske rakete. Nije va탑no je li rije훾 o ameri훾kim AGM – 84 Harpoon, francuskim MBDA AM 39 Exocet ili 큄vedskim RBS -15 F. Nama su jednostavno, zbog ogromne povr큄ine mora i nu탑ne za큄tite dr탑avnog suvereniteta, na njemu nu탑ni navedeni projektili. Navedeni projektili posebno su va탑ni u trenutku kada se vijek protubrodskim projektilima koje posjeduje HRM, RBS 15, opasno pribli탑ava kraju unato훾 djelomi훾nom remontu.

Bez nabave protubrodskih raketa u sklopu paketa nabave eskadrile vi큄enamjenskih borbenih zrakoplova moglo bi se dogoditi da u skoroj budu훶nosti Hrvatska ostane bez bilo kakve obrane suvereniteta na Jadranu.

Godine nebrige

Kako se dogodilo da nam u gotovo istom trenutku i zra훾ni prostor i more ostanu bez u훾inkovite za큄tite? Godine nebrige i nepromi큄ljanja integrirane obrane u훾inile su svoje. Prema izjavama visokih 훾asnika koji su nedavno napustili MORH, me휃u koje spada i viceadmiral Kardum, 훾asnici na vi큄im pozicijama u strahu su od izno큄enja bilo kakvog stava. Sve je podre휃eno aktualnoj politici, a u takvoj sitauciji 훾asni훾ki kadar, umjesto da bude stru훾ni predlaga훾 inovacija i uvo휃enja novih sustava na polju obrane, pretvorio se, kako je to slikovito opisao jedan kolumnist u vje큄alice za ordenje. Tako nitko iz redova 훾asni훾kog kadra politici nije mogao re훶i da nam nije ba큄 potrebno vi큄e od 200 MRAP-ova koji le탑e po raznim vojnim poligonima, nego da bi nam korisnija bila neka bitnica protuzra훾nog sustva. Nitko nije imao hrabrosti re훶i Mesi훶u i Sanderu kako 120 Patrija nema ba큄 nikakva vojnog u훾inka ako nemaju integriranu ni strojnicu ni protuoklopni sustav. No, tko je svemogu훶ima imao snage kontrirati u trenutku kada je politika pro탑ela svaki pedalj MORH-a i vojske. I zato danas vrijedi istup viceadmirala Karduma, iako je to istup 훾ovjeka koji nije aktivna vojna osoba, ali je itekako upu훶en u problematiku. Hvalevrijedni su i istupi admirala Domazeta Lo큄e i drugih umirovljenih 훾asnika od kojih javnost o훾ekuje 훾vrste, argumentirane i beskompromisne stavove. Stavove koji ne훶e ovisiti o dnevnoj politici, ve훶 훶e biti vo휃eni jedino sigurno큄훶u dr탑ave i naroda.

Talijanski prodor

Istup Zdravaka Karduma otvara brojne teme kojih smo se i mi redovito doticali u brojnim tekstovima vezanima uz obranu isigurnost zemlje. Osim integriranog djelovanja zrakoplovstva i mornarice, bitno je promi큄ljati i me휃udjelovanje mornarice i kopnenih snaga. Posebno je to bitno na samom jugu Hrvatske koji je, zbog konfiguracije dr탑avnog teritorija, doslovno nemogu훶e braniti bez jakih mornari훾kih snaga sposobnih za raketne udare na kopno. O tome bi trebalo dobro razmisliti pri zamjeni odavno dotrajalih raketa RBS 15. Naime, novije varijante ovih raketa, poput verzije RBS -15 Mk. III, mogu djelovati s brodova u dubinu kopna i do 200 kilometara. Ne treba posebno napominjati da takve sposobnosti HRM mora usvojiti ako 탑eli zadr탑ati naziv ratna mornarica i dr탑ati kakav뱓akav korak s drugim mornaricama u susjedstvu. Nedavni istupi pojedinih zastupnika u talijanskom parlamentu vezani uz temu gospodarenja ribolovnim podru훾jima u Jadranu te pozivanje na tehni훾ku superiornost u mornarici i zrakoplovstvu kao osnovu za razgrani훾enje gospodarskih interesa na Jadranu trebali bi i najve훶im NATO-utopistima biti posljednje upozorenje. Dakle, u me휃unarodnim odnosima ne postoji ve훶i interes od interesa profita. Dio talijanske politike taj je gospodarski interes na Jadranu spreman izboriti oru탑jem. No, jesmo li mi spremni braniti svoju obalu i imamo li 훾ime?

Koliko je Hrvatska atrofirala na podru훾ju mornari훾kih, zrakoplovnih i protuzra훾nih sposobnosti, najbolje pokazuju svojevremeni doleti talijanskih zrakoplova sve do hrvatskog kopna. Naime, Talijani su mladim pilotima postavljali svojevrsne ispite prikradanja hrvatskoj obali. “Ispit” se sastojao u tome da talijanski vojni zrakoplov krene s njihove obale, uleti u radarsku sjenu izme휃u 힋ibenika i Zadra, okrene se iznad hrvatskog kopna i vrati na talijansku stranu Jadrana. Zabilje탑eno je nekoliko tih nenajavljenih izleta.

Prijetvorni saveznici

Pritom treba naglasiti kako zrakoplov pri ulasku u hrvatski zra훾ni prostor nije identificiran, presreta훾i nisu podignuti, a ni PZO se nije aktivirao jer se nema 큄to aktivirati! Ti su izleti bili mogu훶i jer hrvatska mre탑a radara na navedenom prostoru ostavlja svojevrsni tunel 큄irine od 35 kilometara koji ne mogu pokriti radari FPS -117 na U훾ki i Pelje큄cu.

Talijani to o훾ito vrlo dobro znaju pa onako “savezni훾ki” vje탑baju nenajavljene upade u suvereni zra훾ni prostor RH. Hrvati su se vi큄e od tisu훶u godina borili kako bi spojili svoju jadransku obalu s prirodnim zale휃em na kojem su obitavali. Cijelo jedno tisu훶lje훶e potiskivani su s tog priobalja u nebrojnim ratovima. Svaki put kada bi Hrvati izgubili svoj Jadran i obalu, izgubili bi i elemente dr탑avnosti. Nije li vrijeme da nakon 30 godina od obnove dr탑avnosti po훾nemo 큄tititi svoje najve훶e bogatsvo Jadransko more! Za po훾etak nabavom zrakoplova koji mo탑e braniti na큄e more…

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

Mitryushkin on the move to Fortuna: Germany is a country of goalkeepers. I can learn a lot here
Scott Micromini: There is no point in beating PSG if you don't play the same way with Leipzig
Alejandro Gomez: Have Ricica was the coronavirus, and he fell into a depression. Now everything is fine with him
Lyon wants to rent Griezmann and is ready to give Barca Depay for free in the event of a deal (Okdiario)
In the attack against Bayern, Nikolic can use the Hoffenheim technique-luring into the pressure and a long pass to the Alaba zone
Bayern - Loko-Utkin's first match as a commentator: insured Yevgeny Mayorov, set up in the corridor, after the return 0:5 joked about beer
Former Spartak goalkeeper Mitryushkin became a player of Fortune