Croatia

U travnju 15.700 više nezaposlenih nego u ožujku, u javnoj upravi i obrani pao broj zaposlenih

Foto: Mario Todoric / CROPIX

Krajem travnja u evidenciji Zavoda za zapo큄ljavanje bile su registrirane 159.234 nezaposlene osobe, 큄to je za 15.773 osobe ili 11 posto vi큄e u odnosu na o탑ujak. Na godi큄njoj razini broj nezaposlenih pove훶an je, pak, za 21,5 posto.

Rast broja nezaposlenih na mjese훾noj se razini odrazio i na porast stope registrirane nezaposlenosti, koja se izra훾unava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovni큄tvu. Stopa registrirane nezaposlenosti u travnju je iznosila 9,4 posto, 큄to je za 0,8 postotna boda vi큄e nego u o탑ujku ove godine, pokazuju najnoviji podaci Dr탑avnog zavoda za statistiku.

Istodobno, u Hrvatskoj je krajem travnja bilo 1,527 milijuna zaposlenih, 큄to je za 0,8 posto vi큄e u odnosu na mjesec ranije, a u odnosu na lanjski travanj zaposlenih je vi큄e za 1,5 posto.

Zaposlenost je na mjese훾noj razini porasla gotovo u svim djelatnostima, a najvi큄e, za 2,9 posto, porastao je broj zaposlenih u djelatnosti pru탑anja smje큄taja te pripreme i uslu탑ivanja hrane, na 68.952 osobe.

Broj zaposlenih pao je jedino u javnoj upravi i obrani: obvezno socijalno osiguranje, za 0,4 posto te u opskrbi elektri훾nom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, za 0,3 posto.

Nakon otvaranja trgova훾kih centara i kafi훶a broj izdanih ra훾una u ugostiteljstvu porastao za 487 posto!

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.

Football news:

This is the best Milan in years: superkambekom with Juve (3 goals in 5 minutes!) saved the intrigue in Serie A
Zlatan Ibrahimovic: I am the President, player and coach! If I had been in Milan since the start of the season, we would have taken the scudetto
Sarri on the defeat by Milan: we played first-class football for 60 minutes. Then-turbidity
Pioli on the victory over Juve: Milan became a team. We can play even better
Pioli beat Juventus for the first time as a coach
Vardy has scored 10 goals for Arsenal in Premier League matches. Only Rooney has more
Ronaldo scores or gives an assist in 17 consecutive Serie A matches, where he scored 25 (21+4) points