Croatia

U travnju porasla zaposlenost, ali i stopa nezaposlenosti

Krajem travnja u Hrvatskoj je bilo 1,527 milijuna zaposlenih, što je za 0,8 posto više u odnosu na mjesec ranije, dok je stopa registrirane nezaposlenosti porasla za 0,8 postotnih bodova, na 9,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Zatvorene terase ugostiteljskih objekata
Zatvorene terase ugostiteljskih objekata
STATISTIKA HZMO-A Veliki rast nezaposlenosti zbog koronakrize, ugostiteljstvo i turizam u najgorem položaju

Po podacima DZS-a, objavljenima u utorak, krajem travnja u Hrvatskoj je bilo ukupno 1.527.694 zaposlenih, što je na godišnjoj razini, u odnosu na travanj 2019. godine, porast za 1,5 posto.

Pritom je krajem travnja u pravnim osobama bilo zaposleno 1.325.632 osobe, što je za 0,9 posto ili 11.598 osoba više nego krajem ožujka ove godine, a 2,4 posto više nego u travnju prošle godine.

Zaposlenost je na mjesečnoj razini porasla gotovo u svim djelatnostima, a najviše, za 2,9 posto, porastao je broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na 68.952 osobe.

Broj zaposlenih pao je jedino u javnoj upravi i obrani: obvezno socijalno osiguranje, za 0,4 posto te u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizacijom, za 0,3 posto.

HGK: Da je Hrvatska postupala po američkom modelu sada bi bilo 300 000 više nezaposlenih

Po podacima, koje DZS preuzima iz evidencije Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, u obrtu i slobodnim profesijama je krajem travnja bilo 182.853 zaposlenih, što je 0,5 posto više nego u ožujku.

Broj zaposlenih osiguranih poljoprivrednika porastao je za 0,1 posto, na ukupno 19.209.

Sredinom ožujka Hrvatska je uvela strože mjere u zaštiti od epidemije koronavirusa, kojima su uvedene restrikcije i zabrane po pitanju poslovanja, a koje su se protegnule na cijeli travanj.

No, s druge pak strane, Vlada je u travnju donijela drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu, kojemu je cilj očuvanje radnih mjesta. Među ostalim, tako je potpora za očuvanje radnih mjesta podignuta s 3.250 na 4.000 kuna neto, dok je dio poduzeća djelomično ili u cijelosti oslobođen od poreznih obveza za travanj, svibanj i lipanj.

Sisak: Radnici boje nosače za elektro vodove iznad pruge
Sisak: Radnici boje nosače za elektro vodove iznad pruge
NA RAČUN DRŽAVE Kad isteknu potpore, 611.000 radnika u riziku od otkaza

Iz DZS-a napominju da zbog situacije prouzročene epidemijom bolesti Covid-19 i potresa u Zagrebu pojedine djelatnosti pokazuju znatne razlike u broju podnesenih izvješća Poreznoj upravi u travnju u odnosu na ožujak, što je utjecalo na obuhvat statističkih jedinica. 

Djelatnosti u kojima je ostvaren veći obuhvat u travnju u odnosu na ožujak su iz područja prerađivačke industrije, građevinarstva, trgovine na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikla, djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane...

"Analiza obuhvata podataka iz administrativnog izvora pokazala je da je povećan broj pravnih osoba koje su predale izvješće u travnju u odnosu na ožujak, čime je obuhvat za travanj znatno veći za 1.957 pravnih osoba. Od ukupnog broja podnositelja koji su predali izvješće za travanj, a nisu za ožujak, 52,4 posto odnosi se na poduzeća s jednom zaposlenom osobom", ističu iz DZS-a.

Luksuzni hotel Valamar Lacroma
Luksuzni hotel Valamar Lacroma
ŽELE OTVARANJE GRANICA Turizam najveći gubitnik: Hotelijeri traže nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta

Stopa nezaposlenosti porasla na 9,4 posto

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem travnja su u evidenciji Zavoda bile registrirane 159.234 nezaposlene osobe, što je za 15.773 osobe ili 11 posto više u odnosu na ožujak. Na godišnjoj razini broj nezaposlenih povećan je, pak, za 21,5 posto.

Rast broja nezaposlenih na mjesečnoj se razini odrazio i na porast stope registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu. Stopa registrirane nezaposlenosti u travnju je iznosila 9,4 posto, što je za 0,8 postotna boda više nego u ožujku ove godine, pokazuju danas objavljeni podaci DZS-a.

Football news:

Pioli about 2:2 with Napoli: One point is a good result
Gattuso on Milan's penalty: the Rule needs to change. Jumping with your hands behind your back is another sport
Milan will offer 25 million euros for Celtic defender Ayer
Klopp on plans: Four years at Liverpool. After that, I want to do nothing for a year
Rogers Pro 1:4 with Bournemouth: Leicester play well only 45 minutes after the break
Inter and Roma are Interested in Garay
Liverpool want to sell Lovren, not let Him go as a free agent. Zenit are Interested in the player