logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo logo
star Bookmark: Tag Tag Tag Tag Tag
Croatia

Uefa izbacila Manchester City iz Lige prvaka na dvije godine!

Ako nešto sanjaju onda je to Liga prvaka, ali Pepu Guardioli i njegovom Manchester Cityju bolje je da trofej osvoje ove godine jer naredne dvije sigurno neće.. Uefa je zbog kršenja financijskog fair-playa Mann City izbacila iz Lige prvaka na dvije godine!

Kazna počinje teći istekom ove sezone, a dodatna sankcija je, ironično, financijska: 30 milijuna eura 'po džepu'. Uefa je City kaznila jer ju je City u svojim izvještajima navodio na krive brojke što se sponzorskih milijuna tiče.

Istragu je još 2018. potaknula sva sila emailova i dokumenata koje je objavio njemački Der Spiegel. Gazda Sheikh Mansour bin Zayed Al Nahyan je prikazivao kako je, od 67,5 milijuna funti za sponzorstvo na dresu, kompanije Etihad dala samo 8 milijuna, a ostalo je iskrcavao sam bin Zayed kroz svoju kompaniju Abu Dhabi United Group.

Financijski fair-play uveden je 2011. da bi se izbjeglo pretjerano trošenje klubova na plaće igrača. City se još može žaliti Sportskom arbitražnom sudu, ali ovo je glasna i jaka poruka klubovima poput Cityja i PSG-a.

SAN LIGE PRVAKA Guardiola: Ne prođemo li Real, mogao bih ja lako dobiti otkaz!

Inače Spiegelov izvor bio je Rui Pinto, Portugalac sa 147 kriminalna prekršaja uključujući hakiranja i slične cyber-zločine. City je pak od početka tvrdio da je nepravedno podvrgnut neprijateljski nastrojenoj istrazi i jednako takvom procesu te da će Uefi podastrijeti 'neoborive dokaze o svom poštenom poslovanju u nogometnom svijetu'.

City je Istražna komisija još 2014. upozorila da ima 180 milijuna eura gubitaka kroz dvogodišnje razdoblje, a dozvoljeno je bilo - 45 milijuna! Sklopljen je tada dogovor da se neće prema drastičnim sankcijama nego klubu dati vremena da priliv novca dovede u red, ne silnim ulijevanjem milijuna nego kroz zaradu od TV prava, prodaje igrača, prodaje klupskih dresova i malog milijuna ostalih navijačkih rekvizita, prodaje ulaznica i sve ostale kanale prihoda uključujući i one, u konačnici, najsumnjivije - sponzorske.

City je od 2008. potrošio (nije tip-feler): 1,5 milijardu funti.

Uefa sigurno nije mjesto koje je simbol pravde i prava, ali vjerojatno im je dozlogrdilo da on njih prave budale klubovi kao što su City i PSG koji je, sjetit ćete se, 222 milijuna eura za dovođenje Neymara iz Barcelone platio na dosta posprdan način:

Vlasnici PSG-a su iz Katara, Katar je domaćin sljedećeg SP-a pa mu je država uplatila točno tih 222 milijuna na ime 'zasluga u promociji Mundijala u Kataru'. Tako da je, formalno, na kraju Neymar sam platio odštetu Barci jer su njegovi odvjetnici na Camp Nou stavili ček na 222 milijuna i išetali sa papirima iz kojih je bilo razvidno da je Brazilac slobodan igrač.

Engleski će se klub sigurno žaliti na drastičnu odluku donešenu u Nyonu. Inače, Man City 26. veljače i 17. ožujka ima dva spektakularna dvoboja ovosezonske lige prvaka sa Modrićevim Realom.

Themes
ICO