Croatia

Volkswagen Passat 1.9 TDI iz 2005.: curi ulje na intercooleru

Manja koli훾ina ulja u혻intercooleru혻(hladnjaku stla훾enog usisnog zraka) normalna je pojava, problem je ako se u dovodnom crijevu nakupi ve훶a koli훾ina

PITANJE 훻ITATELJA

Crijevo skinuto s intercoolera, koje dolazi od turbopunja훾a, je nauljeno. Zbog 훾ega? Koliko je to opasno i kako se rje큄ava?

ODGOVOR DOKTORA

Manja koli훾ina ulja u intercooleru (hladnjaku stla훾enog usisnog zraka) normalna je pojava, problem je ako se u dovodnom crijevu nakupi ve훶a koli훾ina. Jedan dio uljnih para dolazi preko odu큄ka motora na ulaz u kompresor turbopunja훾a, koji ga usisa i stla훾i te s usisnim zrakom pogura prema intercooleru.

To se dodatno mo탑e pove훶ati ako se u toj cijevi usisnog zraka, izme휃u turbopunja훾a i filtra zraka, pojavi podtlak uslijed za훾epljenog filtra zraka. Nakon demonta탑e potrebno je sve dobro odmastiti i oprati vodom, potom sve spojeve gdje su obujmice dobro osu큄iti i pritegnuti.

Nakon pranja performanse ne훶e biti ni큄ta bolje jedino u slu훾aju propusnosti crijeva, odnosno intercoolera. Dakle, ako se u crijevu izme휃u turbopunja훾a pojavljuje prevelika koli훾ina ulja, potrebno je izmijeniti zra훾ni filtar i/ili servisirati turbopunja훾.

Komentari odra탑avaju stavove njihovih autora, ali ne nu탑no i stavove portala Dnevno.hr. Molimo 훾itatelje za razumijevanje te suzdr탑avanje od vrije휃anja, psovanja i vulgarnog izra탑avanja. Portal Dnevno.hr zadr탑ava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog obja큄njenja.