Croatia

Vraća se 20 Hrvata iz Indije, čeka se evakuacija iz Perua

Ministarstvo je apeliralo na hrvatske državljane koji se nalaze u inozemstvu, a kane se vratiti u Hrvatsku, da počnu što prije planirati povratak

Ilustracija
Ilustracija
Foto: NACHO DOCE/REUTERS/PIXSELL

Pogledajte galeriju 1/4

Sljedećih dana očekuje se i povratak u domovinu 20 hrvatskih državljana iz Indije u suradnji s EU partnerima, a radi se na tome i da naših 23 građana stigne što skorije iz Perua, kažu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

PANDEMIJA Još jedna evakuacija iz Maroka: MVP omogućilo Hrvatima povratak kući

Mreža diplomatsko-konzularnih predstavništva Hrvatske konstantno radi na repatrijaciji hrvatskih državljana, kako iz EU tako i iz trećih zemalja – često u suradnji s drugim državama članicama Europske unije. Primjerice, u Hrvatsku se vratilo 24 građana  iz Maroka u organizaciji Austrijanaca, Belgijanaca i Mađara, 13 iz Barcelone u organizaciji Austrijanaca, 25 iz Varšave u organizaciji Poljaka te dvoje s Filipina u organizaciji Slovenaca.

Ministar Gordan Grlić Radman u stalnom je kontaktu sa svojim kolegama, tako je jučer ujutro razgovarao s mađarskim ministrom vanjskih poslova kako bi propustili 16 hrvatskih državljana koji su se iz Slovačke vraćali u Hrvatsku.

Kao predsjedateljica Vijećem EU, Hrvatska koordinira razmjenu informacija sa svim državama članicama Europske unije u organizaciji povratka državljana EU iz trećih zemalja. Blisko surađuje i s delegacijama Europske unije u tim državama.

Ministarstvo je već ranije apeliralo na hrvatske državljane koji se nalaze u inozemstvu, a kane se vratiti u Hrvatsku, da počnu što prije planirati povratak jer bi mogući poremećaji u funkcioniranju komercijalnog zračnog prometa mogli otežati ili u potpunosti onemogućiti povratak.

Koronavirus u Španjolskoj
Koronavirus u Španjolskoj
Povratak Ministarstvo iz Španjolske evakuira hrvatske studente

Avioprijevoznici nerijetko i bez prethodne najave otkazuju sve veći broj međunarodnih letova. Hrvatskim državljanima koji se nalaze u državama gdje su komercijalni letovi i druge vrste prijevoza još uvijek dostupni, preporučujemo da se vrate u Hrvatsku ako ne planiraju boravak nepredviđenog trajanja u zemlji u kojoj se trenutačno nalaze, kažu sa Zrinjevca.

Ako se hrvatski državljani ipak nađu u situaciji prekinutog redovnog prometa, mogu se javiti nadležnim veleposlanstvima i konzularnim uredima Hrvatske u zemlji u kojoj se nalaze (http://www.mvep.hr/hr/predstavnistva/dmkurh-u-svijetu/) i koja ostaju otvorena i na pomoći svim hrvatskim državljanima 0-24 sata.

Nalaze li se u državama izvan Europske unije u kojima Hrvatska nema svoje veleposlanstvo ili konzularni ured, mogu se obratiti Delegaciji Europske unije u toj državi za pomoć i informacije o povratku u Republiku Hrvatsku (https://eeas.europa.eu/headquarters/headquarters-homepage/area/geo_en).

Pogledajte i video: Mitovi o koronavirusu

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.