Croatia

Vraćaju se filmski festivali: "Održat ćemo dobru energiju pandemiji usprkos"

Dok mnogi sa zebnjom provjeravaju nove statistike zaraženih koronavirusom, život, pa i onaj kulturni polako ide dalje. U četvrtak u Splitu počinje i prvi filmski festival nakon korone.

Redatelj Andrej Korovljev
Redatelj Andrej Korovljev
odbijenica pula film festivala Zašto je "Tusta" nepoželjan u svom rodnom gradu, a "Stepinca" će prikazati u Areni?

Nadamo se (ipak) sretno trinaesto izdanje Festivala mediteranskog filma Split otvorit će hrvatska premijera filma “Mater” redatelja Jure Pavlovića, moćna drama u kojoj Daria Lorenci-Flatz tumači otuđenu kćer koja se vraća u dalmatinsko zaleđe kako bi pomogla bolesnoj i godinama okrutnoj majci, koju igra Neva Rošić.

Na programu su filmovi iz ukupno 19 zemalja, a kapaciteti kina, kao i večernja druženja, prilagođeni su tzv. novoj normalnosti.

– Jako velika gužva i interes za filmovima sve ove godine daje draž FMFS-u, pa će ovogodišnje ponešto izmijenjeno izdanje, zbog svima znanih razloga, za nas biti pravi izazov. No uvjeravam vas da su program, kvaliteta filmova i gosti koji nam dolaze dovoljni da i ovaj put imamo onaj duh kojim će FMFS zadržati svoju prepoznatljivu energiju. Sretan sam što napokon imamo i premijeru domaćeg dugometražnog filma, ali i što među kratkim hrvatskim filmovima gotovo polovicu gledamo premijerno – najavio je direktor festivala Alen Munitić.

Tea Jurišić Ona slika najbizarnije balkanske običaje - mrtvačke svadbe, virdžine, ritualna ubojstva...

U povratku u festivalski život Splićani nisu usamljeni, jer već 18. srpnja počinje nacionalni filmski festival u Puli, na kojem će se ove godine natjecati pet hrvatskih filmova i 11 manjinskih koprodukcija, a otvorit će ga film “Mare” Andree Štake. Ta švicarsko-hrvatska koprodukcija s Marijom Škaričić i Goranom Navojcem u glavnim ulogama prati peteročlanu obitelj u kojoj majka, iako živi relativno sretnim životom, poželi izaći iz svakodnevne monotonije. Festival će zatvoriti dokumentarac “Berge Istra” o nikada objašnjenoj sudbini megatankera koji su u vrijeme Jugoslavije građeni u pulskom brodogradilištu.

Umjetnički ravnatelj Pule Zlatko Vidačković najavio je da su od nadležnog stožera dobili dopuštenje za 1800 mjesta u pulskoj areni, koja je ovih dana vjerojatno najveće i najsigurnije kino na otvorenome, a pripremaju se i projekcije u Istarskom narodnom kazalištu te kinu Valli.

Nakon Pule zaljubljenici u film preselit će se u Motovun, gdje će se skraćeno izdanje festivala održati od 29. srpnja do 1. kolovoza.

– Drago mi je što mogu najaviti da smo pronašli način da svi na siguran i neopterećen način uživaju u onome po čemu smo poznati – atmosferi premještenoj iz često turobne stvarnosti i pravoj proslavi života – obećao je direktor Motovuna Igor Mirković.

Mira Furlan za Večernji Nadam se da će pandemija i prosvjed učiniti da ovo biće na tronu Amerike konačno padne

I dok su veći zagrebački festivali poput Animafesta i ZagrebDoxa bili prisiljeni pomaknuti se u jesenske termine, u kolovozu nas očekuju najmanje dva važna festivala. Od 23. do 28. kolovoza u Ičićima održat će se Liburnia Film Festival posvećen domaćem dokumentarnom filmu, a Vukovar Film Festival posvećen filmovima podunavskih zemalja najavio je održavanje od 26. do 30. kolovoza. Bude li se situacija s koronom promijenila, festivali će se iznova prilagoditi.

Football news:

PSG asks Barca for Dembele and 80 million euros in exchange for Neymar (El Chiringuito TV)
Kike Setien: I See myself as Barca's coach next season
Disney's tourist Paradise, where MLS and the NBA return: 50+ playgrounds, a lot of children at normal times, cartoon characters everywhere🧞 ♂ ️
Solskjaer on the cancellation of the ban of Manchester City: Let it be discussed by others. It's not my job
Zidane on bale: People try to invent our conflict, but they will not achieve anything. We are United
The transfer window in England will be open from July 27 to October 5
De Jong entered Barca's bid for the match with Osasuna. He missed a month due to an injury