Croatia

WASHINGTON MIJENJA TAKTIKU ZA SVRGAVANJE MADURA S VLASTI Pozivaju Guaidoa da privremeno odstupi s čela zemlje do novih izbora

Sjedinjene Države pozvale su u utorak svoga saveznika Juana Guaidoa da barem privremeno odstupi s čela Venezuele do novih izbora, u promjeni taktike koja izgleda poput priznanja neuspjeha američke taktike za svrgavanje s vlasti predsjednika Nicolasa Madura.

Od siječnja 2019., Washington priznaje Guaidoa privremenim predsjednikom zemlje kojoj neprekidno pojačava sankcije kako bi potjerala socijalističkog predsjednika.

Iako Guaidoa podržava pedesetak zemlja, to nije uspjelo.

Američka diplomacija je u utorak predložila novi okvir za demokratsku tranziciju.

Prema toj shemi, Nicolas Maduro i Juan Guaido, koji se natječu za predsjedništvo, trebali bi tijekom prijelaznog razdoblja predati izvršnu vlast "državnom vijeću" koje bi postavili "zastupnici Narodne skupštine obje strane", rekao je američki državni tajnik Mike Pompeo.

To državno vijeće bi bilo odgovorno za organiziranje "slobodnih i pravednih" predsjedničkih i parlamentarnih izbora za između šest do dvanaest mjeseci.

Trumpova administracija je precizirala da bi Guaido ostao predsjednik Narodne skupštine tijekom tranzicije i zatim bi se mogao kandidirati na predsjedničkim izborima.

"On je najpopularniji političar Venezuele i da su danas izbori, ostvario bi nevjerojatno dobar rezutat", ocijenio je Pompeo na konferenciji za novinare i dodao da će ga Washinton i dalje podržavati.

Više na Jutarnjem...

Football news:

Chelsea offers to introduce 9 substitutions in the Premier League
FIFA on punishing players for gestures in memory of George Floyd: it is Necessary to use common sense and take into account the context
Alba about Messi: His enthusiasm after his return is infectious for Barca
Brown on Sancho: Manchester United need a combination of talent and excitement. So it was with Ronaldo
Schalke did not buy Todibo from Barca for 25 million euros
Jurgen Klopp: Liverpool are still not Champions. We need to work hard
Lorenzo Pellegrini-Totti's heir and the new king of assists. It revives the role of playmaker under the striker