Croatia

Zašto Srbija nije otvorila nijedno poglavlje pregovora s EU?

Iako se tomu nadala, Srbija tijekom hrvatskog predsjedanja Vijećem EU nije otvorila ni jedno pregovaračko poglavlje s Europskom unijom. Kako doznajemo iz diplomatskih izvora, ta je zemlja očekivala da će u šest mjeseci pod hrvatskim predsjedanjem Vijećem EU biti organizirana međuvladina konferencija te da će na njoj biti otvoreno barem jedno poglavlje, no to se nije dogodilo zbog protivljenja cijelog niza zemalja, pa Hrvatska, kao predsjedajuća, nije mogla postići neophodni konsenzus. I dok je Crna Gora u samom finišu hrvatskog predsjedanja otvorila posljednje poglavlje, Srbija je ostavljena na čekanju.

Serbian Cup Semi-Final - Partizan v Crvena Zvezda
Serbian Cup Semi-Final - Partizan v Crvena Zvezda
EPIDEMIJA ESKALIRALA Srbijanski paradoks: puni stadioni, a u banke po dvoje ljudi

Na stolu je bilo 2. poglavlje, o slobodi kretanja radnika, što je jedna od četiri osnovne slobode u Uniji. Kako država kandidatkinja zapravo pregovara sa svim članicama EU, odluka o otvaranju pregovora mora biti jedinstvena, ali je konsenzus izostao. Na jednoj strani stajala je Francuska koja je zagovarala otvaranje, iako bez prevelikog žara, a neki kažu da je podrška bila više simbolična kako bi Srbiji pokazala da je uz nju, odnosno da je pokušala, ali da nije išlo. No Francuska se ipak u jednom trenu aktivno zalagala za Srbiju te kočila Crnu Goru, s idejom da EU te dvije zemlje rješava “u paketu”.

I prije su postojale tendencije da se Crna Gora i Srbija vežu, kao što su prije neke zemlje htjele pregovarački vezati Hrvatsku i Srbiju. Francuska ideja nije prošla jer su druge zemlje istaknule da to ne bi bilo pravedno jer je Crna Gora ispunila uvjete za otvaranje svog poglavlja. Uz Francusku, Srbiju je podržavala i Mađarska, zemlja koja se otvoreno zalaže za što brži pristup Srbije, prvenstveno zbog pitanja vojvođanskih Mađara. Atmosfera u zemljama EU prema Srbiji nije pozitivna. Zamjeraju joj i ljutite su na nju zbog miješanja u unutarnje politike drugih država, pritom misleći na Crnu Goru, što ta zemlja vrlo teško podnosi. Drugo, krucijalno pitanje, odnos je i dijalog s Kosovom.

FILE PHOTO: Serbian President Vucic meets Hungarian PM Orban in Belgrade
FILE PHOTO: Serbian President Vucic meets Hungarian PM Orban in Belgrade
ODBILI ZAHTJEVE EU Mađarska će od zemalja van EU puštati samo Srbiju

Srbija se, u najvećem broju zemalja, stoga percipira kao remetilački faktor u regiji. Protiv zelenog svjetla za otvaranje poglavlja, s napomenom da Srbija nije ispunila uvjete, bile su Nizozemska, Belgija, Austrija i sve skandinavske zemlje. Njemačka je, kažu nam, vrlo kritična prema Srbiji, ali se nije snažno zalagala ni za što, već je promatrala reakcije drugih država te naposljetku ipak bila protiv. Srbija je dosad otvorila 18 od ukupno 35 poglavlja, od čega su dva privremeno zatvorena.

Predsjedajuća država se, inače, ponaša kao neutralan posrednik, no u praksi se moglo vidjeti kako su neke zemlje odigrale ključne uloge u dinamici pregovora, kao što je, primjerice, bilo u slučaju Mađarske, predsjedajuće u prvoj polovini 2011., kad je uspjela ugurati dodatnu konferenciju zadnji dan svog predsjedanja, 30. lipnja, kako bi Hrvatska uspjela tog dana završiti pregovore.

Football news:

Sergio Ramos: we are real and we have to win everything. Upset by relegation from the Champions League
Pirlo or Simone Inzaghi could lead Juventus
Ronaldo's sister: You can't do everything alone. You are still the best 🙌
Juve may fire sporting Director Paratici after Sarri
Juventus sacked Sarri (Nicolo Skira)
Messi sleeps on an anti-coronavirus mattress. The tissue is coated with nanoparticles that destroy the virus
Andrea Agnelli: Ronaldo will stay at Juventus. He's the mainstay of the club