Croatia

Zokijev izbor: Dizale prašinu u javnosti, sad idu na Pantovčak

Novoizabrani predsjednik države Zoran Milanović odabrao je i jučer imenovao svoje ljude - dužnosnike ureda na Pantovčaku i posebne savjetnike.

Neka su imena poznata, stara, poput bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića, koji je Milanoviću vodio predizbornu utrku, a sad će mu voditi ured te biti savjetnik za vanjsku i europsku politiku.

Poznato ime je i Nikola Jelić, nekadašnji novinar i glasnogovornik Vlade u vrijeme Milanovića kao premijera, koji sad postaje glasnogovornik s Pantovčaka, dok je poznato ime svakako i Dragan Lozančić, bivši ravnatelj SOA-e, koji će Milanovića savjetovati o obrani i nacionalnoj sigurnosti.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ostala su imena široj javnosti nepoznata, ali, po svemu sudeći, ne i nezanimljiva. Savjetnica za odgoj i obrazovanje postaje Jadranka Žarković, profesorica psihologije i psihologinja Klasične gimnazije u Zagrebu, bivša ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Navodno je prijateljica Milanovićeve prve dame, Sanje Musić Milanović, čiji je stariji sin Klasičnu gimnaziju završio, a mlađi je ove jeseni krenuo tamo u prvi razred. Prva dama je ujedno i, doznajemo, izabrana za predsjednicu Vijeća roditelja razreda mlađega sina.

Žarković je Agenciju za odgoj i obrazovanje vodila četiri godine, pa tako i 2016., kad je Agencija odobrila da se 119 učitelja, odgojitelja i profesora obrazuje na dvodnevnom skupu “Obitelj i škola - ključ odgoja za vrijednosti” u organizaciji udruge U ime obitelji Željke Markić.

NJIH JEDANAEST Predsjednik Zoran Milanović objavio je listu svih savjetnika

Pisalo se i o tome kako je na čelo Agencije stigla tajanstveno, a ostalo je zabilježeno i to da je na početku svojega mandata 2015. ukinula nagradu Oskar znanja za učenike s najboljim rezultatima na natjecanjima.

Nakon pritiska medija nagrada je vraćena, a Žarković se po isteku mandata vratila u gimnaziju. LGBTIQ udruga Zagreb Pride jučer je objavila da je Milanović njezinim izborom izgubio njihovo povjerenje i da ih čeka pet godina “lažnih obećanja”.

Medijsku je pozornost izazvalo i imenovanje Melite Mulić savjetnicom za ljudska prava i civilno društvo. Ova je bivša SDP-ova saborska zastupnica 2017. “oplela” po Davoru Bernardiću nakon što je Milanović zamrznuo svoj zastupnički mandat. Bernardić je trebao donijeti odluku tko će ga zamijeniti u Saboru. Iako je na izbornoj listi u tom trenutku bila Mulić, koja tad nije bila zastupnica, Bernardić je u Sabor poslao Alena Preleca.

NOVI POČETAK Službeno objavili Milanovićevu prvu odluku - osnovao je Ured

Zamjerila mu je što je, od četiri kandidata, od kojih su tri bile žene, a dvije pritom ispred Preleca, odabrao njega. Mulić je supruga SDP-ovca Igora Dragovana. Gay aktivist Ivan Zidarević iz Srbije, sa stalnim boravkom u Hrvatskoj, ističe da je o Mulić zasad čuo samo dobro, kao i njegovi kolege.

- Milanović se, za razliku od prethodnice, obraća svim građanima. Meni bitno jer nisam Hrvat ni državljanin Hrvatske, ali sam građanin RH na osnovu životnog partnerstva s Hrvatom. Od gospođe Mulić se očekuje mnogo jer su ljudska prava osnova za sve ostalo - kaže Ivan.

ODABRANA EKIPA: 

Orsat Miljenić
Predstojnik Ureda predsjednika, ujedno i savjetnik za vanjsku i europsku politiku

Nikola Jelić
Bivši novinar, Milanovićev glasnogovornik za premijerskog mandata, to i ostaje

Dragan Lozančić
Ravnatelj SOA-e kojeg je smijenila Kolinda postaje savjetnik za sigurnost

Melita Mulić
Postaje savjetnica za ljudska prava i civilno društvo

Jadranka Žarković
Bivša čelnica Agencije za odgoj i obrazovanje postaje savjetnica za isti taj sektor

Mirjam Katulić
Još iz vremena Ive Josipovića ostaje na mjestu glavne tajnice Ureda predsjednika

Marijan Mareković
General koji postaje Milanovićev posebni savjetnik za branitelje, veterane

Velibor Mačkić
Ovaj ekonomski stručnjak postaje savjetnik Predsjednika države za ekonomiju

Julije Domac
U predsjedničke dvore prvi put ulazi savjetnik koji će se baviti klimatskim i okolišnim problemima

Dragana Podner
Kako se predsjednikovanje uglavnom sastoji od protokola, šefici protokola posao neće biti nimalo lagan