Hungary

215 éves a legendás svájci bank, a leggazdagabbak bankja

A magánbankok világának egyik főhőse vitathatatlanul a Banque Pictet & Cie SA  lenne. A svájci intézmény már több mint két évszázada kezeli diszkréten a kevés, de annál vagyonosabb ügyfeleinek milliárdjait.

1805-ben két fiatal vállalkozó összefogott, hogy létrehozzák a független pénzügyi partnerség új formáját, amelyet később „magánbankként" ismert meg a világ.

Exkluzív klub

A bank teljes története során csupán 43 ember - mind férfi - emelkedett a Pictet partneri rangjára. A genfi központból több mint 600 milliárd frank (195 ezer milliárd forint) vagyont felügyelnek, amely messze meghaladja a nagyobb, nyilvános tőzsdén jegyzett társaik felügyelte vagyont.

A Pictet Group 1970-es évek beli partneri csoportja. Balról jobbra: Guy Demole, Denis de Marignac, Claude de Saussure, Michel Pictet, Jean-Pierre Demole, Edouard Pictet, Jean-Jacques Gautier and Pierre Pictet.Forrás: tbsnews / Pictet Group

A genfi Banque De Candolle Mallet & Cie néven megalakult társaság kezdetben az árukereskedelmre öszpontosított, de hamarosan felhagyott a kereskedéssel, hogy az ügyfeleik pénzügyi és kereskedelmi tevékenységét segítse, és a vagyonuk kezelésével kapcsolatos tanácsadásra összpontosítson.

Az egyik alapító, De Candolle 1841-es halálakor a felesége unokaöccse, Edouard Pictet csatlakozott a partnerséghez. A Pictet nevet és a családi köteléket azóta is őrzi a társaság, noha csak 1926-ban változtatták meg a nevét Pictet & Cie-re.1890 és 1929 között a bank jelentős növekedésen ment keresztül. Az 1930-as évek nagy gazdasági válsága és a második világháború miatti stagnálás után a Pictet az 1950-es években kezdett újra terjeszkedni.

A katonailag semleges Svájcba rengeteg pénzt mentettek át a háborúk során, amit többek között a diszkrét magánbankok széfjeibe rejtettek.shutterstock

Ahogy a nyugati világ újra a gazdasági növekedés időszakába lépett, a bank is kezdett egyre inkább kilépni a globális színtérre és több fiókot nyitott a tengerentúlon is. 2011-től a Pictet Svájc harmadik legnagyobb vagyonkezelő társaságának, és egyben Európa egyik legnagyobb magánkézben lévő bankjának számít.

A diszkrét magánbank

A Pictet évszázadok óta ragaszkodik az óvatosság és a titoktartás elvéhez. Ugyanakkor mindent megtesznek, hogy a hagyományok mellett a modern pénzügyi szektorhoz is illeszkedjenek. Legújabb stratégiájukban Ázsiát, a vagyonteremtés epicentrumát célozták meg, és  ügyfeleik között mára jócskán megtalálhatóak a robbanásszerűen megggazdagodott ázsiai üzletemberek.Nem titkolt céljuk, hogy a távoli régióban is betörjenek a top 10 magánbank közé. Ehhez azonban új - és potenciálisan kockázatosabb - befektetési eszközök felkarolása is szükséges, ami eddig távol állt az intézmény óvatos szemléletétől. 

Football news:

Rhodri: England could field three teams. They are among the obvious favorites of the Euro
Goalkeeper of the national team of Ukraine Buschan about the match with the Netherlands: I do not consider myself a hero
The match between Denmark and Finland could not be played on the same day. The players didn't have to decide that
A fan fell from the Wembley stand at the England - Croatia match. He is in hospital in a serious condition
Sweden is even glad that Zlatan is not in the Euro. The fans love the team more without him, and the coach is happy when everyone plows
Lionel Messi: Everyone is at risk of contracting the coronavirus. It's exciting, we're concerned
Braithwaite on Eriksen: One of the scariest moments of my life. Happy to be alive