Hungary

38 év PC-történelem egyetlen videón: honnan hova jutott a kultjáték Flight Simulator?

Ha a Microsoft Flight Simulator különféle verziót egymás mellé tesszük (mint az az alábbi videóban is látható) időutazásszerű élményben lehet részünk. Kevés olyan játék van ugyanis, amely ennyire látványosan mutatná be a PC-s grafika fejlődését.

A Microsoft is gyakran tart informatikai konferenciákat, melyek egyike az évente megrendezett Ignite. Az esemény idén sem maradt el, ám a koronavírus-járvány értelemszerűen ezt is online tartották, igen változatos témákban. Az előadásokon természetesen a cég új termékéről, a Flight Simulatorról is szó volt, de nem csak azért, mert mostanában jelent meg.

Flight Simulator fontos kordokumentum is, hiszen kevés videojáték-széria van, amely ennyire jól mutatja be a PC-s világ fejlődését. Ezt bizonyítandó a redmondi cég kiadott egy videót, melynek főszereplői az elmúlt évtizedekben megjelent FS-verziók. Illetve azok a technikai újítások, melyek valamiért meghatározóvá tették a repülős széria aktuális részét.

Az evolúciós jelleggel készült áttekintő első állomása a Flight Simulator 1.0-ás kiadása, amely 1982-ben, vagyis közel négy évtizeddel korábban jelent meg. Ez a változat még nagyon kezdetleges volt, és nem csak a grafika miatt: a műszerfalon csupán néhány szám, illetve kapcsoló volt látható, repülőkből pedig mindössze egy, a Cessna 182 állt rendelkezésre. Az ezredfordulón debütált részben viszont a berepülhető helyszínek száma is sokat nőtt, melyek ráadásul egyre jobban hasonlítottak a kinti világra.

A játékosokat ma már az új Flight Simulator foglalkoztatja, amely kis túlzással számítástechnikai mérföldkő is: a Microsoft ugyanis nemcsak grafikusok segítségét vette igénybe a szoftver elkészítéséhez, hanem például az Azure felhőszolgáltatást is. Ez utóbbi végezte ugyanis a valós térképadatokból begyűjtött információk képi anyaggá alakítását, hogy a termék valóban szimulátor jelleget öltsön.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Ronaldo posted a video of himself running around in a Juve uniform and showed the goal celebration: Go, guys!
Carlo Ancelotti: Maradona is the best I've played against. I beat him like no other, he was unstoppable
Josep Bartomeu: my family and I were insulted, we received threats. This goes beyond all bounds
Professor of medicine Burioni: I Welcome Ronaldo to the ranks of virologists. In a match with optometrists, he will be very useful
Baresi became honorary Vice-President of Milan on the 23rd anniversary of the farewell match
Ronaldo called the PCR tests crap and then deleted the comment. I don't think I care about covid at all
Barcelona's presidential election will be held in 2021 (Marca)