Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

5 milliárd dollár értékű aszteroida tart a Föld felé

A 4660 Nereus akkora, mint az Eiffel-torony, ráadásul tele van értékes nehézfémekkel. A szakértők szerint biztonságos távolságban halad el mellettünk.

December 11-én, vagyis jövő szombaton egy nagyobb aszteroida halad el a Föld mellett; ez a Science Alert szerint a 4660 Nereus, ami egy különleges, tojás alakú aszteroida.

A számítások alapján az objektum közel 24 ezer kilométer/órás távolságban repül el mellettünk pár nap múlva – ebben az időpontban nagyjából 3,86 millió kilométerre lesz tőlünk, ami körülbelül tízszerese a Föld és a Hold közötti távolságnak.

A NASA földközeli objektumnak minősítette az űrsziklát; ez nem olyan különleges, ugyanis minden objektum megkapja ezt a jelzést, ami 193 millió kilométer távolságon belülre kerül.

A Nereust 1982-ben fedezték fel, és nagyjából 10 évente közelíti meg a Földet. A NASA és a JAXA japán űrügynökség egyszer már fontolóra vette, hogy mintát gyűjt róla, de erre végül nem került sor. Pedig érdemes lenne:

a több mint 600 000 űrszikla útját figyelő Asterank adatbázis becslései szerint a Nereus legalább 4,71 milliárd dollár értékű nikkel-, vas- és kobaltlelőhelyeket rejt.

A NASA számításai szerint az aszteroida legközelebb 2031. március 2-án, majd 2050 novemberében közelíti meg a Földet.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.