Hungary

5G, 120Hz-es kijelző: bemutatta a Samsung az idei legerősebb mobilját, a Galaxy Note20 Ultrát

A Samsung a koronavírus-járvány ellenére tartotta magát a korábban megálmodott menetrendjéhez, így időben sikerült bemutatni az év második felére szánt csúcsmobilokat: a Galaxy Note20-at, és a még annál is erősebb Galaxy Note20 Ultrát.

Szinte napra pontosan egy év telt el azóta, hogy a Samsung bemutatta a Note-széria legutóbbi darabját, a Note10-et, ám az azóta eltelt 363 nap sokkal eseménydúsabb volt, mint a korábbiak. Nem csak a koronavírus-járvány miatt, hanem azért is, mert rengeteg találgatás volt arról, hogy 2020 második felében milyen készüléket mutat majd be a dél-koreai gyártó. Pletykáltak olyan verziót is, amely szerint a Note-sorozat helyét az összecsukható készülékek veszik majd át, a ceruzát pedig nyugdíjazni fogják.

Aztán ahogy haladtunk előre az időben, úgy érkezett egyre több pletyka arról, hogy mégiscsak marad a Note-széria, és az S Pent sem kell nélkülözniük a leendő tulajdonosoknak. Végül egyetlen dolog változott csupán: a nevezéktan, ám a Galaxy S20-család debütálása után ez sem tekinthető annyira meglepőnek.

RAM, pixel, satöbbi

A bemutatott telefonok közül a Samsung Note20 jelenti a kisebb készüléket, ami minden szempontból igaz. A telefon egy 6,7 colos, FHD+ (2400 x 1080 pixel) felbontású AMOLED kijelzőt kapott, míg a Note20 Ultra egy 6,9 colos, WQHD+ felbontású Dynamic AMOLED kijelzővel büszkélkedhet. Ez utóbbi nemcsak a szélein lekerekített, de 120 Hz-es frissítési rátával dolgozik. (A Note20 kijelzője legfeljebb 60 Hz-en képes frissülni.) E készülék érdekessége, hogy adaptív, vagyis a kijelző frissítési rátája alkalmazkodik ahhoz, hogy a felhasználó épp mit csinál a telefonján. Ha játszik, akkor bekapcsol a 120 Hz, de ha csak szöveget olvas, a "ritkább" frissítés is megteszi. A Samsung ezzel igyekszik elérni, hogy a készülék minél tovább bírja egy feltöltéssel. A kijelzők a Gorilla Glass Victus védelmét élvezhetik, ami lényegében a Gorilla Glass 7-et jelenti.

A telefonok közös pontja, hogy mindkettőbe a 7 nanométeres gyártási technológiával készült Exynos 990-es processzor került, ám a nagyobb kijelző miatt a Note20 Ultra több áramot is fogyaszt. Ezért ebbe a készülékbe 4500 mAh-es akkumulátor került, míg a Note20 egy 4300 mAh-es egységgel dolgozik. A gyártó mindkettőhöz egy 25W-os gyorstöltőt csomagol, vezeték nélküli módon pedig 15W-on lehet felpumpálni az akkumulátort.

©

A specifikációkon végignézve további különbségeket is találni a Note20 és a Note20 Ultra között. Míg előbbit csak 8GB RAM-mal szerelik fel, addig a Note20 Ultrából már 12 GB RAM-mal szerelt változat érkezett. Tárhely tekintetében mindkettőbe 256 GB jutott, a Note20 Ultrát azonban microSD-kártyával bővíteni is lehet.

©

Különbséget találni még a két készülék kamerái tekintetében is. A Galaxy Note20 Ultra fő egységét a cég saját fejlesztésű 108 megapixeles szenzora jelenti, amihez egy 12 megapixeles periszkópikus, 5x optikai zoommal ellátott teleobjektív, valamint egy szintén 12 megapixeles ultaszéles látószögű egység társul. A Note20 esetében azonban már kár a 108 megapixeles szenzort keresni: ezen a készüléken a 12 megapixeles szenzor jelenti a fő egységet, amihez egy 64 megapixeles teleobjektív társul (3x hibrid zoommal), valamint kapott egy 12 megapixeles ultraszéles látószögű kamerát is.

©

A szelfiket mindkét esetben egy 10 megapixeles egységgel lőhetjük majd.

A lényeg és a ceruza

Miután a Samsung a tavasszal bemutatott Galaxy S20 Ultrából készített egy 5G-képes változatot is, ezért a kérdés már nem az volt, hogy lesz-e 5G-s változat a Note20-akból, hanem az, hogy csak ilyenek lesznek-e? Mint kiderült, igenis, meg nem is.

A "sima" Note20 esetében a Samsung egy LTE és egy 5G-képes változatot is készített, a Note20 Ultrából viszont csak 5G-s változat érkezik a boltok polcaira. Vagyis utóbbinál már felesleges is a "hagyományos" változatot keresni, ami annak fényében nem meglepő, hogy a készülék a Samsung idei legerősebb mobiljának számít.

©

További apró érdekesség, hogy a cég szerint sikerült továbbfejleszteni az S Pent, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy a késleltetését sikerült 9 milliszekundumra lenyomni. Ez a Note10-nél még 42 milliszekundum volt. A változást annyiban veszi majd észre a felhasználó, hogy a gyártó ígérete szerint az általa írt dolgokat szinte azonnal megjeleníti a kijelző. A végső cél az, hogy a júzer olyan élményt kapjon, mintha épp egy darab papírra írna egy tollal.

©

A Samsung a bemutatóval egy időben a telefonok árát is közölte. Ezek az alábbiak szerint alakulnak:

A vállalat a Note20-akat három színben: misztikus zöld, misztikus bronz és misztikus szürke, dobja piacra, míg a Note20 Ultra 5G-ből misztikus bronz és misztikus fekete variáns készül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Football news:

Barcelona's Interest in Isak Increased after Koeman's appointment. Larsson has a high opinion of the player (Mundo Seportivo)
Manuel Pellegrini: When you play against Real Madrid and var, it's too much
PSV and Porto are Interested in Barcelona midfielder PUC. He doesn't want to leave the club
Puyol about Barcelona: If we want to win the championship, we need to perform very well
Schalke sacked Wagner. The team has not won the Bundesliga since January
Iacini on 3:4 with Inter: Even a draw would be an unfair result, given how many chances Fiorentina created
Ramos Pro 3:2 with Betis: the Referee tried his best and didn't do anything intentionally