Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

83 százalékosra nőtt a török infláció

Vannak még helyei a világnak, ahol irigykedve tekintenek Magyarországra, a török inflációhoz képest például a mienk szinte észrevehetetlen.

A hivatalos adatok szerint 83 százalékos lett az infláció Törökországban – az valószínűleg sovány vigasz a törökök számára, hogy az 1990-es évek összeomlása miatt ez még mindig csak 24 éves rekordot jelent.

A BBC arra is emlékeztet: szakértői becslés szerint még nagyon óvatos is lehet a mostani adatközlés, a valódi infláció a 186 százalékot is elérheti.

A hivatalos szám szerint mindenesetre a legjobban, 117 százalékkal a közlekedés drágult, ezt követik 93 százalékkal az élelmiszerek.

Recep Tayyip Erdogan elnök erre úgy reagált egy tévébeszédében, hogy megígérte: Törökország évszázadát építik, remélhetőleg túllendülve az infláció ügyén. Azt már nem tette hozzá, hogy a drágulás legfőbb oka épp az ő politikája: épp akkoriban, amikor a világ szinte minden jegybankja kamatemelésbe kezdett, úgy gondolta, hogy csökkenteni kell a kamatokat, így kirúgta a pénzügyminiszterét és mindenkit a jegybankból, aki nem értett egyet a kamatcsökkentéssel. Az infláció ez után kezdett elszállni, a líra pedig zuhanni.