Hungary

A delta variáns első tüneteit könnyebb összekeverni egy közönséges náthával

Az orrfolyás például jobban jellemző rá, mint a szaglás elvesztése - vonta le a következtetést a koronavírus Indiából eredő mutációját tanulmányozó kutatók egyike.

Fejfájás, torokfájás, orrfolyás - ezek az első tünetei, illetve az enyhe lefolyású betegségek esetében a tünetei a delta variáns okozta megfertőződésnek. A BBC-nek nyilatkozó Tim Spector brit járványkutató szerint a korábban megismert, a koronavírus-fertőzést viszonylag megbízhatóan jelző szimptóma, az íz- és a szagérzékelés elvesztése kevésbé jellemző a vírus új, Indiából terjedő mutációjára. 

Ezt Spector többezer adat alapján állítja, amelyeket a fertőzöttek egy applikáción keresztül töltöttek fel magukról. A professzor szerint a fiatalabbak esetében a koronavírus delta variánsával történtő megfertőződés lehet, hogy csak egy "csúnya megfázásra" hasonlít, de ettől függetlenül az érintettek tudják terjeszteni a kórokozót.

Tim Spector szerint Angliában május óta figyelik az app felhasználói körében a legnagyobb arányban előforduló tüneteket, és "ezek nem ugyanazok, mint amik voltak korábban" - fogalmaz. "A láz továbbra is gyakori, de a szaglás elvesztése nincs az első tíz tünet között". A professzor hozzáteszi, hogy a megfertőződött betegek talán azt gondolják, hogy csak náthásak, ezért továbbra is elmennek például bulizni, miközben hat másik ember megfertőznek.

A delta variánst először Indiában azonosították, és most a covidos esetek 90 százalékáért ez a mutáció felelő Nagy-Britanniában.  Épp ezért egy hónappal elhalaszthatják a teljes nyitást az országban - attól tartanak, hogy újra berobbanhat a járvány. A nyitás utolsó szakaszát június 21-ére tervezték, ekkor nyitnának a szórakozóhelyek, lehetne esküvőt, előadásokat, sportrendezvényeket tartani, és az élet gyakorlatilag visszatérne a régi kerékvágásba, de brit egészségügyi szakemberek halasztásra kérik Boris Johnson miniszterelnököt.

A delta variáns a becslések szerint 60 százalékkal fertőzőbb az alfa (brit) variánsnál – ez utóbbi okozta Magyarországon is a súlyos harmadik hullámot. Elemzések szerint a delta variánssal kétszer akkora az esélye, hogy a beteg kórházi kezelésre szorul. A briteknél a vírus reprodukciós rátája jelenleg 1,2-1,4 között van, azaz tíz fertőzött 12-14 embernek adja tovább, és tízből kilenc esetet a delta variáns okoz.

Még több Élet + Stílus a Facebook-oldalunkon, kövessen minket:

Football news:

In Holland, they believe that racism is everywhere in Russia. I'm explaining: this is no longer the case. The only Russian in the championship of the Netherlands
Manchester United offered 30 million euros for Coulibaly. Napoli refused
Inter was offered to rent Jovic
Barcelona appealed to Juve about the exchange of Griezmann for Dybala (L'Equipe)
The FA has started checking because of the riots at the Euro final: The main thing is that such shameful scenes will never happen again
Justin Kluivert will move to Nice from Roma. The Romans will give him on loan with the right to buy out
Griezmann can put pressure on Barcelona so that his exchange to Atletico for Saul still takes place