Hungary
This article was added by the user . TheWorldNews is not responsible for the content of the platform.

A diákok jogait sérti a polgári engedetlenségben részt vevő tanárok kirúgása - írta a Kölcsey igazgatója

Nyilvános Facebook-bejegyzésben állt ki a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója a kirúgott tanárok mellett. Arról írt: olyan hibát, amit a döntéshozók elkövettek, nem szokás a XXI. századi oktatásban elkövetni, elfogadhatatlan, ami történt.

A döntéshozók vajon tájékozódtak róla, hogy kik azok az emberek, akiket elküldenek? Tudják, hogy milyen űr marad utánuk?

– írta Fazekas Csaba, a Kölcsey Ferenc Gimnázium igazgatója a Facebookon, miután öt, a polgári engedetlenségi mozgalomban részt vevő tanárt kirúgtak az iskolából.

Az igazgató arról írt: miután a tanárok polgári engedetlenség keretében egy-egy napon nem vették fel a munkát, a döntéshozók minden bizonnyal utasították a munkáltatót a büntetésre. „Radikális fellépésük okainak a tisztázása, a deklarációkban megfogalmazott problémák megvitatása és kezelése helyett büntetés következett.  Ezt a pedagógiai hibát a 21. század iskoláiban már nem szokás elkövetni, és ez akkor sem mentség a döntéshozókra nézve, ha közöttük esetleg nem volnának pedagógus végzettségűek” – fogalmazott.

„Az elmúlt időszak pedagógus munkabeszüntetései kétségbeesett segélykiáltások az oktatás válságos helyzetének jelzése céljából. Nem valakik ellen irányultak és irányulnak, hanem valamiért: az oktatás ügyének a szolgálatáért. Az egyre súlyosabb tanárhiány közepette például azért, hogy legyen nagyobb erkölcsi és anyagi megbecsülése a pedagógus szakmának” – folytatta.

Egyenként, hosszasan méltatta a most kirúgott tanárokat, és azt írta: „diákjaink tanuláshoz való jogait súlyosan megsértette a döntéshozó. Van olyan érettségiző tanulónk, aki most elveszítette a magyar- és a matematikatanárát, aki egyben az osztályfőnöke volt”.

Még ha volna is az ő helyükre beállítható új tanár, a tanulóknak a törvényben is rögzített mindenek felett álló érdeke megsérült, „és elfogadhatatlan, hogy senki még csak nem is tájékozódott a körülményekkel és ezen érdekekkel kapcsolatban” - írta.