Hungary

A dinoszauruszt is megtámadná a Sáfrány utca varja

BHARD20130908001

Ezúttal az újbudai Sáfrány utcai lakótelepnél támadnak emberekre és kutyákra a dolmányos varjak – kapta az olvasói információt szombat délután az Index. Olvasónk szerint a nagy testű madarak azért viselkednek agresszíven, koppintanak a járókelők és a kutyák fejére, mert egy dolmányosvarjú-fióka kiesett a fészekből.

Ezzel szemben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője szerint az a fióka nem kiesett, sokkal inkább kiugrott a fészekből. Orbán Zoltán szerint az ijesztő hitchcocki jelenetek nem kifejezetten a járókelőknek vagy épp a négylábúaknak szólnak.

Jelenleg is zajlik a varjúfélék, köztük a dolmányos varjak fiókáinak fészekelhagyása, a repülni még ügyesen nem tudó legkisebb, leggyámoltalanabb példányok pedig lekerülnek a földre. A szülők ilyenkor őket védelmezik – magyarázza Orbán Zoltán, aki hozzáteszi: ha történetesen épp elefánt vagy dinoszaurusz sétálna arra, akkor a varjúszülők az elefánttól vagy a dinoszaurusztól védenék a picit.

A varjak ijesztő, egyben mindennél természetesebb viselkedését azért is tapasztalhatjuk meg egyre gyakrabban az utóbbi időben, mert az elmúlt négy-öt évben igencsak jellemző lett a varjúfélék urbanizációja.

Ennek hátterében részben a városi pazarlás áll, az élelmiszer-maradékkal tömött kukák vonzzák a madarakat, akiket természetes élőhelyükön máig nagy arányban irtanak – állítja az MME munkatársa, miért szorulnak ki természetes élőhelyükről például a dolmányos varjak.

Ráadásul ha a fióka városi környezetben, például a fasorban lekerül a járdára vagy a parkoló autókra, egy szuperérzékeny dolmányos varjú szülpőpár védelmi zónának tekintheti akár az utca mindkét oldalát.

A varjúfiókák kiugrása a fészekből április végén kezdődik, május közepén eszkalálódik, majd május végére, június elejére lecseng a folyamat. Így egészen addig számítani lehet a Sáfrány utcai lakótelepen lejátszódó jelenetekre.

Azt egyelőre a szakemberek, az MME munkatársai sem tudják, hogy pontosan mekkora lehet Budapest dolmányosvarjú-populációja, azaz a hegyes csőrű madarak közül hányan élnek velünk együtt a városban.

(Borítókép: Dolmányos varjú a budai Vár kőkorlátján 2013. szeptember 8-án. Fotó: Burghardt Ferenc / MTI)

Football news:

Smertin recalls Euro 2004: he almost fought in the joints, defended against the young Cristiano and understood the excitement of the Bridge
Gareth Southgate: We shouldn't be football snobs. In matches with top teams, diversity is important
Leonid Slutsky: I am still sure that the Finnish national team is the outsider of our group. They were very lucky against Denmark
I'm not a racist! Arnautovic apologized for insulting the players of the national team of North Macedonia
Gary Lineker: Mbappe is a world-class star, he will replace Ronaldo, but not Messi. Leo does things that others are not capable of
The Spanish fan has been going to the matches of the national team since 1979. He came to the Euro with the famous drum (he could have lost it during the lockdown)
Ronaldo removed the sponsored Coca-Cola at a press conference. Cristiano is strongly against sugar - does not even advertise it